Crna hronika

I Srbija traži Ivana Vujovića

Pra­vo­sud­ni or­ga­ni Sr­bi­je tra­ži­će iz­ru­če­nje Iva­na Vu­jo­vi­ća (29), ko­ji je uhap­šen u Nje­mač­koj, jer se sum­nji­či da je u Be­o­gra­du po­ku­šao da ubi­je Dar­ka Bu­la­to­vi­ća (29), piše današnji Dan.
I Srbija traži Ivana Vujovića
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ina­če, Vu­jo­vić je u Nje­mač­koj uhap­šen po po­tjer­ni­ci Cr­ne Go­re, ko­ja ga po­tra­žu­je zbog bjek­stva iz za­tvo­ra u de­cem­bru pro­šle go­di­ne. Slo­bo­de je li­šen u bli­zi­ni gra­ni­ce sa Ho­lan­di­jom, na auto­pu­tu A3. Vu­jo­vić se u bje­lo­polj­skom za­tvo­ru na­la­zio na iz­dr­ža­va­nju ka­zne od 14 go­di­na i šest mje­se­ci zbog kri­vič­nog dje­la ubi­stvo u sti­ca­ju sa kri­vič­nim dje­lom ne­do­zvo­lje­no dr­ža­nje oruž­ja i eks­plo­ziv­nih ma­te­ri­ja, na ko­ju je osu­đen pre­su­dom Vi­šeg su­da u Pod­go­ri­ci 3. mar­ta 2011. go­di­ne.

Tom pre­su­dom Vu­jo­vić je osu­đen za ubi­stvo Ra­do­mi­ra Sa­vo­vi­ća u Pod­go­ri­ci. Me­đu­na­rod­na po­tjer­ni­ca za Vu­jo­vi­ćem ras­pi­sa­na je od­mah na­kon bjek­stva, na osno­vu na­red­be di­rek­to­ra Za­vo­da za iz­vr­še­nje kri­vič­nih sank­ci­ja i pri­ba­vlje­ne sa­gla­sno­sti Mi­ni­star­stva prav­de.

– Sr­bi­ja će tra­ži­ti nje­go­vo iz­ru­če­nje zbog po­ku­ša­ja ubi­stva u Be­o­gra­du kra­jem ju­la, dok se na­la­zio u bjek­stvu. Po­što je u Nje­mač­koj po­či­nio dje­lo šver­ca nar­ko­ti­ka, a i Cr­na Go­ra ga tra­ži, još uvi­jek ni­je po­zna­to ka­ko će se sve to okon­ča­ti – re­če­no nam je u Mi­ni­star­stvu prav­de Sr­bi­je.
Od­mah na­kon bjek­stva iz za­tvo­ra u Bi­je­lom Po­lju, slu­žbe­ni­ci sek­to­ra kri­mi­na­li­stič­ke po­li­ci­je su pred­u­ze­li niz mje­ra i rad­nji sa ci­ljem pro­na­la­že­nja i li­še­nja slo­bo­de Iva­na Vu­jo­vi­ća, pri če­mu je utvr­đe­no da je bje­gu­nac Cr­nu Go­ru na­pu­stio ile­gal­nim pu­tem, zbog če­ga je za njim ras­pi­sa­na me­đu­na­rod­na In­ter­po­lo­va po­tjer­ni­ca.

Po ras­pi­si­va­nju po­tjer­ni­ce, nad­le­žne slu­žbe sek­to­ra kri­mi­na­li­stič­ke po­li­ci­je, u ko­or­di­na­ci­ji i sa­rad­nji sa nad­le­žnim Osnov­nim dr­žav­nim tu­ži­la­štvom iz Bi­je­log Po­lja, ot­po­če­le su pred­met ci­lja­ne po­tra­ge kod­nog na­zi­va „BPBLOK”, u okvi­ru ko­jeg su pred­u­zi­ma­ne op­se­žne i vr­lo in­ten­ziv­ne ope­ra­tiv­ne ak­tiv­no­sti u ci­lju lo­ci­ra­nja tra­že­nog li­ca i nje­go­vog hap­še­nja.

Na osno­vu pri­ku­plje­nih sa­zna­nja, utvr­đe­no je da se Vu­jo­vić naj­vje­ro­vat­ni­je kri­je na te­ri­to­ri­ji Sr­bi­je, tač­ni­je Be­o­gra­da, pa je me­đu­na­rod­na po­li­cij­ska sa­rad­nja ostva­ri­va­na sa kri­mi­na­li­stič­kim slu­žba­ma Sr­bi­je, pri če­mu je utvr­đe­no da je Vu­jo­vić u vi­še na­vra­ta re­gi­stro­van na vi­deo-nad­zo­ru vi­še raz­li­či­tih obje­ka­ta na te­ri­to­ri­ji Be­o­gra­da. To­kom sa­rad­nje kri­mi­na­li­stič­ke po­li­ci­je Cr­ne Go­re i nad­le­žnih po­li­cij­skih slu­žbi Re­pu­bli­ke Sr­bi­je, na osno­vu raz­mi­je­nje­nih ope­ra­tiv­nih in­for­ma­ci­ja, kra­jem ja­nu­a­ra 2016. go­di­ne iz­vr­še­no je lo­ci­ra­nje Vu­jo­vi­ća u Be­o­gra­du, ali je on ta­da u po­sled­njem tre­nut­ku iz­bje­gao li­še­nje slo­bo­de, na­kon če­ga je pro­mi­je­nio adre­su skri­va­nja u Be­o­gra­du.

U sa­rad­nji sa po­me­nu­tim slu­žba­ma kri­mi­na­li­stič­ke po­li­ci­je Sr­bi­je, in­spek­to­ri su do­šli do sa­zna­nja da Ivan Vu­jo­vić ko­ri­sti vi­še la­žnih hr­vat­skih lič­nih is­pra­va ko­je su gla­si­le na ime­na Vin­ko Bi­lić i Igor He­ber­ling.

– On je na tim la­žnim lič­nim is­pra­va­ma po­ku­šao da iz­mi­je­ni lič­ni opis no­še­njem na­o­ča­ra za vid i pu­šta­njem bra­de i ko­se. O li­še­nju slo­bo­de Iva­na Vu­jo­vi­ća u Nje­mač­koj oba­vi­je­šte­no je na­še Mi­ni­star­stvo prav­de, ko­je će u što kra­ćem ro­ku nad­le­žnim or­ga­ni­ma Nje­mač­ke upu­ti­ti za­htjev za iz­ru­če­nje tog li­ca Cr­noj Go­ri – na­ve­li su iz po­li­ci­je.

Izvor i foto: Dan

Portal Analitika