Svijet

Podrška vođama secesije u Barseloni

Oko 80.000 ljudi u Barseloni je protestnim skupom izrazilo podršku katalonskom političkom vođstvu kojem prijete sudski procesi zbog akcija za nezavisnost te bogate španske pokrajine čemu se protive vlasti u Madridu, prenosi Fonet.
Podrška vođama secesije u Barseloni
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Protesti su prvenstveno zamišljeni kao podrška bivšem predsjedniku pokrajine Katalonije Arturu Masu predsjednici pokrajinskog parlamenta Karme Forsadel.

U novembru 2014, oni su sproveli simboličan, savjetodavni referendum o nezavisnosti te sjeveroistočne pokrajine u znak protesta protiv vlade u Madridu i ustavnog suda Španije koji je referendum proglasio nezakonitim.

Prema ustavu iz 1978. kada je u Španiju uvedena demokratija, referendumi se mogu organizovati jedino na nivou zemlje, prenose agencije.

Arturu Masu sudiće se za građansku neposlušnost i prijeti mu desetgodišnja zabrana obavljanja javne funkcije.

Katalonci imaju višestoljetnu vlastitu kulturu, jezik, identitet. Težnje za proglašenjem nezavisnosti od Španije motivisane su i recesijom zbog čega je u Kataloniji koja ima visok udio u BDP Špannije jačalo nezadovoljstvo zbog slanja novca u Madrid kojim se finansiraju siromašne pokrajine.

Zbog odbijanja Madrida da dozvoli referendum o nezavisnosti katalonsko vođstvo se odlučilo za jednostrani proces, za proglašenje katalonske republike.

U rezoluciji prihvaćenoj prije godinu dana, poslanici pokrajinskog parlamenta, u kojem zagovornici nezavisnosti imaju apsolutnu većinu od septembra 2015., izjasnili su se da neće poštovati španske institucije.

Karles Pudždemon, predsjednik Katalonije, obećao je referendum o otcjepljenju u septembru 2017, bez obzira da li je Madrid saglasan s tim ili ne, da će proglasiti nezavisnost ako građani Katalonije tako odluče.

Foto: Tviter

Portal Analitika