Svijet

Intervju o Putinovom navodnom povlačenju uklonjen sa sajta

Sa sajta jednog od najtiražnijih ruskih listova "Moskovski Komsomolec" iznenada je uklonjen intervju sa istaknutim ruskim političkim analitičarem koji predviđa da će predsjednik Vladimir Putin sazvati prijevremene predsjedničke izbore i povući se iz Kremlja 2017, prenosi "Moskou tajms".
Intervju o Putinovom navodnom povlačenju uklonjen sa sajta
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Analitičar Valerij Solovej u intervjuu, koji je i dalje dostupan u raznim arhivima na internetu, navodi da Vladimir Putin u posljednje vrijeme ima "izvjesne probleme" zbog kojih će morati da vlast preda nasljedniku.

Solovej, profesor moskovskog državnog Instituta za međunarodne odnose, koji je poznat po tome što je dobro informisan o unutrašnjoj kremaljskoj politici, tvrdi da bi Kremlj mogao da sazove vanredne predsjedničke izbore u proljeće 2017. - godinu dana ranije nego što je predviđeno, prenosi RTS.

Putin se, kako Solovej kaže, neće kandidovati za novi mandat, a suočava se sa izvjesnim "problemima" zbog kojih će, kako navodi, morati da odsustvuje iz javnosti nekoliko mjeseci zaredom.

Analitičar objašnjava da je ruski predsjednik razočaran svojim sadašnjim kadrovima i sumnja u njihovu sposobnost da vode Rusiju na svjetskoj sceni i razvijaju odnose svoje zemlje sa Zapadom.

Prema riječima ruskog analitičara, Putinova administracija će svoje planove za budućnost razjasniti u decembru.

Solovej vjeruje da je Dmitrij Medvedev, sadašnji premijer, viđen za povratak u Kremlj, ali se "tvrda struja" navodno opire tom potezu.

Drugi potencijalni nasljednik bi, kaže, mogao biti Sergej Ivanov, kao i 2008, čovjek koji i dalje ima veliki politički uticaj iako je nedavno izbačen iz Putinove administracije.

Intervju sa Solovejem iščezao je sa sajta gotovo čim je objavljen, a glavni urednik i vlasnik lista Moskovski Komsomolec Pavel Gusov rekao je da je intervju uklonjen nakon što je u tekstu otkriveno nekoliko činjeničnih grešaka.

Biće potrebno nekoliko dana da se unesu neophodne korekcije, rekao je Gusov, prenosi Moskou tajms.

Portal Analitika