Društvo

BOGDANOVIĆ: Između dva novembra mnogo započeto i urađeno

U Vladinom domu danas je, povodom 13. novembra - Dana Prijestonice Cetinje, održana Svečana sjednica Skupštine Prijestonice Cetinje.
BOGDANOVIĆ: Između dva novembra mnogo započeto i urađeno
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Pozdravljajući prisutne, gradonačelnik Bogdanović kazao je kako je gradska uprava i u proteklih 365 dana bila posvećena poslu, pri čemu je podsjetio na najbitnije projekte koji su bili dio prethodnih 12 mjeseci.

- Pomenuću projekat pet miliona eura vrijednog turističkog kompleksa “Krstac” na Njegušima. Bili smo proteklih dana gore i uvjerili se da smo našli pravog partnera – koji i ovih dana neumorno radi na, po mnogo čemu, unikatnom sadržaju u čitavoj državi. 

Posebno ću pomenuti tekuću rekonstrukciju “Košute”. Taj projekat svjedočanstvo je kako dobre ideje mogu proizaći iz složnog rada lokalne uprave i privatnog sektora. Stoga, predstavnicima kompanija koje su sa nama u cjelokupnoj priči i na ovom mjestu želim čestitati – na jasnoj viziji i na čvrstoj volji da konkretizuju nešto što je naša zajednička ambicija i što će rezultirati snažnim impulsom lokalnoj privredi.

A kada već govorim o privredi, ne želim izostaviti ni nastavak realizacije jedne sjajne zamisli vrijedne 15 miliona eura u mjestu Građani, ali ni činjenicu da smo između dva Dana grada, na samom ulazu u Cetinje, otvorili još jedan komercijalni objekat.

Ne treba zaboraviti radove na adaptaciji Cetinjske pećine, u koju ćemo smjestiti ikonu Bogorodice Filermose. O tom smo projektu dugo govorili – bili smo suočeni i sa različitim barijerama, no to je danas prošlost. Slijede radovi zahvaljujući kojima će Cetinje dobiti još jedan jedinstven sadržaj.

Nastavili smo i sa rješavanjem decenijama zapuštenih infrastrukturnih tačaka. Na red je tako došla gradska kanalizaciona mreža – projekat vrijedan četiri miliona, koji smo završili uz snažnu podršku Evropske unije. Zahvaljujući tome, kanalizacionu mrežu dovely smo i do domaćinstava na samom rubu gradskog područja. Pauze za nas nema, već smo obezbijedili dio finansija i aktivno radimo na narednim koracima. Konačan cilj je jasan –izgradićemo i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, čime ćemo riješiti problem koji je dekadama dio svakodnevice mnogih naših sugrađana.

O rekonstrukciji saobraćajnica – počev od tekućih radova u Bajovoj ulici, vrijednih milion eura, sve do kilometara obnovljenih saobraćajnica u gradu i na selu – neću previse govoriti. Tek ću istaći da je ova godina po tom pitanju bila i najplodonosnija u novijoj prošlosti. 

Posebno me raduje što smo nastavili i sa rješavanjem stambenog pitanja naših sugrađana. Ne tako davno, otvorili smo zgradu solidarnosti, a potom i zgradu za prosvjetne radnike. A već u skoroj budućnosti, slijedi gradnja stambenih višespratnica za penzionere i socijalno ugrožene, za zaposlene u sudstvu i tužilaštvu, za zdravstvene radnike, policiju i zaposlene u lokalnoj upravi. Mi smo uslove za početak već stvorili – i time samo potvrdili koliko nam je važno da iz godine u godinu rješavamo stambene problem cetinjskih porodica.

Ulagali smo u obrazovanje, mlade, kulturu i u sport. Nedavno smo, u saradnji sa Republikom Turskom, obezbijedili 4,2 miliona eura za gradnju Fakulteta dramskih umjetnosti u Univerzitetskom kompleksu, gdje je ove godine podignut i objekat Likovne akademije. Pomenuću i niz drugih lokacija u gradu gdje, zajedno sa partnerima, imamo tekuće radove – poput Osnovne škole “Njegoš”, sve do bivšeg ruskog poslanstva, čiju ćemo rekonstrukciju završiti u aprilu.

Konačno je u potpunosti opremljena i autobuska stanica, o kojoj je govoreno decenijama, a koja je juče stavljena u funkciju.

U pogledu ruralnog razvoja – radili smo na seoskim vodovodima i putevima, kao ključnim temeljima za bolji život na selu. U Rijeci Crnojevića izgradili smo 100.000 eura vrijedan novi vodovod, gdje smo obnovili jednu stambenu zgradu, u kojoj od ljetos imamo i dva komercijalna objekta. Gradimo još tri vodovoda u Riječkoj nahiji. 

Uz snažnu podršku Vlade Crne Gore i Direkcije za saobraćaj, ka Njegušima imamo veliku rekonstrukciju saobraćajnice, vrijednu 10 miliona eura. U Katunskoj nahiji smo ulagali u puteve – nedavno je otvoren pravac od Markovine do Lastve, a u toku su radovi u još niz sela.

Neću izostaviti ni naše poslovanje. A ono je ovog puta rezultiralo brojnim pozitivnim indikatorima. Ipak, u tom segmentu, posebno ću izdvojiti realizaciju sanacionog plana, koji već doprinosi našim finansijama, kao i samu racionalizaciju koja je sprovedena na dobrovoljnoj osnovi, čime smo i samu gradsku upravu – shodno strukturi i broju zaposlenih – dodatno primakli onome što vidimo kao savremeni evropski standard. 

To smo uradili i sa našim gradskim preduzećima – čijim sam radom u prethodnih 12 mjeseci više nego zadovoljan.

Želim naglasiti da je naša gradska uprava u proteklih pet godina, zahvaljujući intenzivnoj međunarodnoj saradnji, kroz donacije i fondove različitih država i organizacija obezbijedila tačno 18 miliona eura za projekte koji su već realizovani, ili nas očekuju u narednim mjesecima. I to govori da ova gradska vlast jeste bila uspješna i da je radila u interesu svih građana – kazao je, između ostalog, gradonačelnik Bogdanović.

On je najavio i što predstoji kada je u pitanju rad gradske uprave.

- Uskoro počinjemo radove na još jednom ulazu u grad iz pravca magistralnog puta Cetinje – Budva, gdje ćemo u potpunosti rekonstruisati sadašnju Belvedersku ulicu. Radovi će biti vrijedni milion eura. Tokom naredne godine, isto ćemo uraditi i u Mojkovačkoj ulici, na potezu od novog komercijalnog centra, pa sve do Bajica.

Pomenuću da nas očekuje raspisivanje tendera za gradnju novog fudbalskog stadiona, da smo završili prvi tenderski postupak za gradnju žičare Kotor – Lovćen – Cetinje, ali i da naredne godine stavljamo tačku na problem ponora u Donjem polju.

Jedan od naših prioriteta biće i nastavak započetog sa gradskom kanalizacionom mrežom. Uloženi milioni, kako sam već naveo, samo su početni korak – a mi ćemo završiti započeti posao. 

No, kako sam to govorio i prilikom prethodnih trinaestonovembarskih okupljanja – naš neprikosnoveni prioritet ostaće rješavanje ključnih egzistencijalnih pitanja naših sugrađana. Već ste vidjeli da svakodnevno radimo na novim privrednim objektima - a ja sam siguran da će ih u narednom vremenu biti još više. Uz to, nastavićemo da podstičemo postojeće i nalazimo nove partnere za projekte iz oblasti stanovanja. Izgrađene i najavljene stambene zgrade neće ostati sve što smo u toj sferi uradili. Stambenih jedinica biće još više.

Napokon - nastavićemo sa stalnim ulaganjem u turizam i u ruralni razvoj. Iskustvo govori da su dvije navedene oblasti od suštinskog značaja za veliki dio naših sugrađana, koji u njima pronalaze izvore egzistencije. Ta činjenica obavezuje nas da razvijamo nove ideje i projekte. Jedan takav već je pred nama – uskoro slijedi gradnja trga i pijace na Njegušima, kao nastavak investicija koje trenutno imamo u tom mjestu – zaključio je on.

PREDSJEDNIK SKUPŠTINE MARTINOVIĆ: BILI ODGOVORNI I KONSTRUKTIVNI

Predsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje Jovan Martinović naglasio je kako je 13. novembar poseban datum, jer je Cetinje od svog osnivanja bilo „centar crnogorske države, kameni prijesto crnogorske slobode, kulture i misli“.

- Funkcionisanje i saradnja svih političkih subjekata i odborničkih klubova u gradskom parlamentu bilo je primjer političke korektnosti i parlamentarizma. No, to je i naša obaveza – jer upravo ovdje jesu i korijeni crnogorskog parlamentarizma.

U periodu koji slijedi, odgovornim pristupom i iniciranjem konstruktivnih prijedloga daćemo značajan doprinos kreiranju politike na lokalnom nivou, uz spremnost i odlučnost da kao odgovoran gradski parlament donosimo prave i blagovremene odluke u interesu našeg grada i sugrađana.

Vjerujem da ćemo kroz efikasnu gradsku upravu i uz punu podršku novog saziva Vlade Crne Gore realizovati planirane razvojne projekte i brže valorizovati potencijale našeg grada. Iskoristiću priliku da pošaljem i poruku očekivanja da će novi saziv Skupštine Crne Gore potvrditi afirmaciju Cetinja kao sjedišta važnih državnih institucija i osnažiti položaj našeg grada kroz usvajanje novog Zakona o Prijestonici – istakao je Martinović.

DOBITNICI NAGRADA "TRINAESTI NOVEMBAR"

Ove godine, dodijeljene su i nagrade „Trinaesti novembar“. Njihovi dobitnici su akademik Đorđije Borozan, publicista i književnik Borislav Cimeša i Udruženje penzionera Cetinja.

Kako je obrazložio predsjednik Žirija za dodjelu Nagrade „Trinaesti novembar“ prim. dr Milutin Vukić, akademik Đorđije Borozan priznanje je zavrijedio dugogodišnjim istaknutim profesorskim i radom u oblasti nauke, publikovanjem značajnih naučnih studija i posebnih izdanja. Borislav Cimeša Nagradu je dobio za rad u oblasti književnosti, publicistike, novinarstva i izdavačke djelatnosti. Udruženje penzionera Cetinja upravo proteklih dana, uz angažman Prijestonice Cetinje, obezbijedilo je sve preduslove za gradnju stambene zgrade za penzionere, pri čemu je riječ o organizaciji sa najmasovnijim članstvom u našem gradu.

DOBITNICI STUDENTSKIH NAGRADA

Ispred dobitnika, kojima je nagrade uručio predsjednik gradskog parlamenta Jovan Martinović, prisutne je pozdravio akademik Đorđije Borozan, koji je – čestitajući Dan Prijestonice Cetinje – naglasio kako priznanje Prijestonice Cetinje jeste posebno značajno i da ga dobitnici primaju sa velikom čašću.

Gradonačelnik Bogdanović dodijelio je tradicionalne nagrade gradske uprave najboljim studentima sa tri cetinjske akademije. Najbolja studentkinja Muzičke akademije je Eden Sekulović, ispred Fakulteta dramskih umjetnosti nagrada je pripala Vanji Jovićević, dok je najbolji student Fakulteta likovnih umjetnosti Marko Ivanović.

Ispred dobitnika, obratila se Eden Sekulović, koja je istakla kako značajno priznanje grada predstavlja izuzetan podsticaj studentima cetinjskih akademija, pritom zahvalivši što grad – iz godine u godinu – na taj ali i druge načine podržava rad studenata cetinjskih visokoobrazovnih institucija.

Uz emitovanje desetominutnog filma, te sadržajan i bogat dramski i muzički program, u kojem je učestvovalo više od 30 aktera, na svečanoj bini pojavila se i muzičarka koja je predstavljena „posebnim prijateljem prijestonog grada“ Tereza Kesovija.

Višednevni program proslave 13. novembra – Dana Prijestonice Cetinje, biće završen večeras, druženjem građana uz koncert Tereze Kesovije u kongresnoj dvorani hotela „Grand“.

Portal Analitika