Svijet

Marin Le Pen: Trampova pobjeda je početak novog svijeta

Francuska ultradesničarka Marin Le Pen nazvala je danas pobjedu republikanca Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD "početkom stvaranja novog svijeta" i ocijenila da je došlo vrijeme za "ukidanje starog poretka".
Marin Le Pen: Trampova pobjeda je početak novog svijeta
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Pobjeda Donalda Trampa znak je stvaranja jednog novog svijeta koji može da ukine stari poredak. Tramp je pokazao da je moguće ostvariti čak i ono što izgleda potpuno nemoguće", rekla je Le Penova tokom gostovanja u popularnoj političkoj emisiji na britanskoj televiziji BBC.

Predsjednica vodeće francuske desničarske stranke Nacionalni front takođe je izrazila nadu da će i u Francuskoj "građani uspjeti da konačno razbiju sto za kojim sjede elite i među sobom dijele ono što bi trebalo da ponovo pripadne Francuzima".

Le Penova, koja, kako ocjenjuje agencija Frans pres, u Trampovoj pobjedi vidi povoljan znak za svoju kandidaturu na francuskim predsjedničkim izborima sljedeće godine, uporedila je odbacivanje Ustava Evrope na referendumu u Francuskoj 2005. godine sa izglasavanjem Bregzita u Velikoj Britaniji.

"Svi ti izbori ustvari su referendumi protiv globalizacije koja nam je nametnuta, koja je nametnuta građanima i koja danas jasno pokazuje svoje granice", navela je ona.

Gostovanje Le Penove u jednoj od najpopularnijih političkih emisija na televiziji BBC izazvalo je brojne kritike u Velikoj Britaniji i tvrdnje da je tako nešto neprimjereno u trenutku proslave Dana primirja i obilježavanja Dana sjećanja.

"Mnogi su uvrijeđeni i šokirani i ja to razumijem. Ipak, Marin Le Pen bi mogla da postane sljedeća predsjednica Francuske, a analiziranje takvog izazova za bezbjednost zapadnog svijeta svakako je način da odamo počast vojnicima poginulim u ratu", rekao je voditelj emisije Endru Mar.

BBC

Portal Analitika