Politika

LUKOVAC: Železnjakova uputstva i prijetnje zabrinjavaju

Neshvatljivo je i zabrinjava što potpredsjednik ruske Dume Sergej Železnjak uzima sebi za pravo da nastoji organizovati, ujedinjavati opoziciju i proglašavati pobjednika izbora u Crnoj Gori, ocijenio je za Pobjedu bivši ministar inostranih poslova Crne Gore Branko Lukovac.
LUKOVAC: Železnjakova uputstva i prijetnje zabrinjavaju
Portal AnalitikaIzvor

Visoki funkcioner Putinove Jedinstvene Rusije i potpredsjednik donjeg doma ruskog parlamenta, dan nakon pobjede Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u Americi, objavio je pismo na sajtu svoje stranke u kojem se pozabavio unutrašnjim stvarima Crne Gore. Železnjak je opoziciju proglasio pobjednikom parlamentarnih izbora, navodeći da su DF, Ključ, Demokrate i SDP osvojili najveći broj mandata - 39, te da imaju pravo na mandatara za formiranje nove vlade.

- Zaista je neshvatljivo i zabrinjava da potpredsjednik ruske Dume uzima sebi za pravo da nastoji organizovati, ujedinjavati opoziciju i proglašavati pobjednika izbora u Crno Gori. To - sigurno je - ne može biti od pomoći i koristi ni opoziciji - smatra Lukovac.

Komentarišuci to što je Železnjak zaprijetio crnogorskim vlastima da „ne ponavljaju 1948. godinu“, Lukovac podsjeća da su Jugoslavija i njen tadašnji predsjednik Josip Broz Tito, srećom, prepoznali prirodu politike Staljina i Informacionog biroa.

- I smogli odlučnosti i snage da im se odupru, što je otvorilo put njenoj nezavisnoj, vanblokovskoj politici, te inicijativi za formiranje i vođstvo Pokreta nesvrstanih, kojem se pridružilo više od 100 država, zbog čega je Jugoslavija stekla ugled i zavrijedila priznanja gotovo čitavog svijeta, pa i SSSR-a. Crna Gora je ponosna na tadašnji odnos Tita i Jugoslavije prema pritiscima i prijetnjama Staljina 1948. i, uvjeren sam, jednako bi se ona danas odnosila na slicne pritiske i prijetnje - dodaje Lukovac.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika