Svijet

Obama pred put u Evropu: SAD da se odupru izolacionizmu

SAD moraju da se odupru "težnji" ka izolacionizmu pod Donaldom Trampom i da sarađuju sa saveznicima, poručio je odlazeći predsjednik Barak Obama.
Obama pred put u Evropu: SAD da se odupru izolacionizmu
Portal AnalitikaIzvor

"Naša najbolja šansa za napredak je da se odupremo težnji ka okretanju unutra i da osvježimo naše zajedničke vrijednosti i radimo zajedno kako bi obezbijedili da naše političke i ekonomske institucije pruže sigurnost i prosperitet kakve naši građani zaslužuju", rekao je on grčkom listu "Katimerini".

Obama u utorak stiže u dvodnevnu posjetu Grčkoj, nakon koje će posjetiti Njemačku gde će se sastati sa evropskim liderima.

Svoju oproštajnu turneju završiće u Peruu gdje će prisustvovati Azijsko-pacifičkom samitu u Limi na čijim marginama će imati bilateralani sastanak sa predsjednikom Kine Si Đinpingom.

"Integracija Evrope je jedno od najvećih političkih i ekonomskih dostignuća savremenog doba, koja donosi korist članicama Evropskoj uniji, SAD i čitavom svijetu", rekao je Obama, prenosi AFP.

On je naveo da je Evropa najveći ekonomski partner SAD koje imaju veliki interes da ona bude stabilna i uspješna.

Govoreći o Siriji, Obama je rekao da "treba da ostanemo vjerni vrijednostima i poštovanju ljudskog dostojanstva koje su, kako je naveo, srž naših demokratskih pluralističkih društava".

"I dok su te vrijednosti pod pritiskom na obje strane Atlantika, nastavljam da vjerujem da su snage koje povezuju naša društva mnogo jače nego snage koje pokušavaju da nas razdvoje", rekao je Obama.

Izvor: b92.net

Portal Analitika