Kultura

Gran pri 38. Crnogorskog likovnog salona za Mija Mijuškovića

Žiri 38. Crnogorskog likovnog salona Trinaesti novembar, kojim je predsjedavala Ljiljana Zeković, donio je odluku da Gran pri pripadne Miju Mijuškoviću za skulpturu „Tablja“.
Gran pri 38. Crnogorskog likovnog salona za Mija Mijuškovića
Portal AnalitikaIzvor

Ovogodišnja centralna smotra likovnih stvaralaca otvorena u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ bila je prilika da publika pogleda radove 19 autorki i autora, prema izboru selektorke Maje Ćetković.

Žiri je takođe dodijelio još tri nagrade: Nikoli Markoviću za rad „The Metemorphosis“, Marku Petroviću Njegošu za skulpturu „Ako je krug upisan u kvadrat“ i Siniši Raduloviću za video rad „77 pitanja“.

Događaju, koji su organizovali Prijestonica Cetinje, Ministarstvo kulture i Društvo istoričara umjetnosti Crne Gore, prisustvovali su brojni posjetioci, a otvorio ga je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović.

– Počev od sredine šezdesetih godina prošlog vijeka, likovni salon koji već tradicionalno organizujemo u susret danu našeg grada, prilika je da svoje radove predstave naši renomirani likovni stvaraoci.

Iz tog razloga, vjerujem da mogu kazati kako na crnogorskoj likovnoj sceni ovaj salon predstavlja nit koja spaja decenije, a koja – kako vrijeme odmiče – postaje sve značajnija i upečatljivija. Naš je likovni salon, otud, s godinama svog trajanja postao jedna od najprepoznatljivijih manifestacija u zemlji, ali i šire – istakao je on.

Izvor i foto: Cetinje.me

Portal Analitika