Svijet

Keln: Protesti Kurda protiv turske vlade

Oko 20.000 demonstranata okupilo se u Kelnu na zapadu Njemačke na protestu protiv vlade turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.
Keln: Protesti Kurda protiv turske vlade
Portal AnalitikaIzvor

Protestu u industrijskom dijelu grada, duž rijeke Rajne, prisustvovali su i pripadnici šiitske sekte Alavita, demonstrirajući protiv obračuna turskih vlasti poslije neuspjelog puča.

Hiljade Kurda okupilo se nedavno u nekoliko evropskih gradova u znak protesta protiv hapšenja prokurdskih političara u Turskoj.

Grupa između 200 i 300 mlađih demonstranata odvojila se i sukobila sa policijom. Nekoliko izgrednika je uhapšeno nakon što su kamenjem gađali policiju. Jedan policajac je zadobio lakše povrede.

121keln

Policija je saopštila da su mnogi od njih nosili maske i oznake zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK).

Lideri turske prokurdske opozicione Narodne demokratske partije (HDP) nedavno su uhapšeni u okviru istrage o terorizmu, što je izazvalo osudu Zapada zbog oštrih mjera protiv disidenata pod mandatom Erdogana.

Više od 110.000 zvaničnika, uključujući sudije, nastavnike, policajce i civilne službenike, pritvoreno je ili suspendovano poslije neuspjelog pokušaja puča u julu.

Agencija AP navodi da je PKK tri decenije vodila pobunu protiv turske vlade, a predsjednik Redžep Tajip Erdogan je okrivio Evropu da toj partiji pruža podršku i da je naoružava.

Izvor: b92.net

Portal Analitika