Svijet

Berluskoniju prijaju poređenja sa Trampom

Bivšem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju laskaju poređenja sa novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom Trampom, priznao je u intervjuu objavljenom u subotu u listu "Corriere della Sera".
Berluskoniju prijaju poređenja sa Trampom
Portal AnalitikaIzvor

I dok italijanski komičari koriste priliku da ismiju sličnosti dvojice čelnika sklonih gafovima ili dvojice biznismena-političara sa zanimljivim frizurama, Berluskoni s ponosom ističe brojne zajedničke dodirne tačke i osobine.

"Ima mnogo očiglednih sličnosti, iako je moja preduzetnička karijera drugačija od Trampove, kog nisam nikada upoznao", kazao je za Corriere della Sera Berluskoni, koji je prije ulaska u politiku 1994. godine bio medijski mogul i predsjednik fudbalskog kluba Milan.

Italijanski komičari ističu da je među sličnostima zaboravio da pomene i utaju poreza.

Berluskoni je na vlast došao na krilu nezadovoljstva birača zbog korupcijske afere "Mani pulite" s početka devedesetih, u koju su bili umiješani brojni vodeći političari iz pet vladajućih stranaka u zemlji.

Italijanski preduzetnik i političar koji će ove godine napuniti 80 godina kazao je da su i njega, poput Trampa "izabrali svi Amerikanci zasićeni starim političkim sistemom".

"Taj sistem je napravio grešku tipičnu za sve lijevo orijentisane stranke u svijetu, koje vjeruju da je politička korektnost način da se političari približe narodu. Pritom ne shvataju da su građani umorni od poreza, birokratije, imigracije bez kontrole, nezaposlenosti i opasnosti od terorizma. To je jednako u Americi kao u Italiji i u Evropi", kazao je.

"Amerikanci su izabrali Donalda Trampa, a sada ga pustite da radi... Predsjednika ćete procijeniti po onome što je napravio", smatra Berluskoni, koji je premijersku dužnost obavljao u četiri italijanske vlade.

Izvor: N1

Foto: AFP/Giuseppe Cacace

Portal Analitika