Svijet

Haos u Indiji zbog zamjene starih novčanica

Milioni Indijaca očajnički pokušavaju da zamijene stare novčanice koje su postale bezvrijedne, poslije vladine odluke o prestanku korišćenja krupnih novčanica od 500 i 1.000 rupija.
Haos u Indiji zbog zamjene starih novčanica
Portal AnalitikaIzvor

Ispred mjenjačnica širom zemlje formirani su kilometarski redovi, a često dolazi do nasilnih incidenata i nereda, navodi agencija AP.

Do nereda je došlo i u prijestonici Nju Delhiju, nakon što je banka ATM ostala bez novčanica za zamjenu. Incidenti su se dogodili u još dvije banke, kada je nekoliko hiljada ljudi potrčalo prema šalterima. Obezbjeđenje je raspoređeno u nekim bankama i najprometnijim dijelovima grada. Pripadnici bezbjednosnih snaga poručuju očajnim ljudima da ostanu mirni.

Situaciju dodatno komplikuje nestanak novčanica za zamjenu u pojedinim bankama, nakon čega dolazi do nereda i nasilja. Bijesna masa razbila je izloge na nekoliko banaka i mjenjačnica, nakon obavještenja da nema više novca.

Policija u Nju Delhiju saopštila je da je primila više od 3.000 poziva zbog nereda i tuče na javnim mjestima.

Vlada u Nju Delhiju juče je donijela iznenadnu odluku o povlačenju novčanica od 500 i 1.000 rupija, u nastojanju da smanji korupciju i utaju poreza. Ogorčeni građani navode da su bijesni zbog iznenadne odluke koja je dovela milione Indijaca u neprilike.

Više od 200.000 bankomata u zemlji nije rekonfigurisano za podizanje novih novčanica od 2.000 rupija.

Izvor: N1

Foto: AP Photo/Anupam Nath

Portal Analitika