Abiznis

Izrečeno 128 novčanih kazni

Inspektori rada su u okviru inspekcijskih nadzora obavljenih u oktobru utvrdili 322 nepravilnosti i izrekli 128 novčanih kazni.
Izrečeno 128 novčanih kazni
Portal AnalitikaIzvor

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da je 35 inspektora rada u oktobru sprovelo 541 inspekcijski nadzor, u kojima je utvrđeno 322 nepravilnosti.

“Za utvrđene nepravilnosti, donijeto je 13 rješenja, od kojih četiri o zabrani rada i to iz nadležnosti zaštite i zdravlja na radu. Ostala se odnose na otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i nedostataka kod subjekata nadzora”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Uprave za inspekcijske poslove.

Inspektori su, kako je objašnjeno, izrekli 128 novčanih kazni prekršajnim nalogom na licu mjesta, donijeli jedan zaključak u postupku prinudnog izvršenja rješenja, podnijeli četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i 120 ukazivanja, kojim se poslodavcima ukazivalo na otklanjanje nepravilnosti i nedostataka.

Inspektori rada u oktobru su, pored planiranih inspekcijskih nadzora, bili zaduženi i za 152 inicijative, koje su podnijeli zaposleni, odnosno zainteresovani građani, od čega 148 iz oblasti radnih odnosa i zapošljavanja, a četiri iz oblasti zaštite na radu.
“Inspektori su po tom osnovu obavili 182 kontrole”, navodi se u saopštenju.

Najčešće prijavljene nepravilnosti odnosile su se na zapošljavanje 'na crno', neredovno isplaćivanje zarada sa pripadajućim doprinosima, neizdavanje obračuna zarade, uskraćivanje prava na sedmični i godišnji odmor i neprimjenjivanje mjera zaštite na radu.
“Efekti rada inspekcije iz oblasti radnih odnosa evidentni su iz podataka da je, od ukupno 46 osoba zatečenih u radu 'na crno' tokom oktobra, i jednog broja onih koji su od septembra bili u proceduri, nakon preduzetih mjera Inspekcije rada, regulisan radno-pravni status za 15 osoba, od čega šest stranaca”, navodi se u saopštenju.

Inspekcija rada je u oktobru obavila zajedničke inspekcijske nadzore sa drugim inspekcijama Uprave, po inicijativama koje su se odnosile na različite oblasti.

“Pritom su formirani ad hoc timovi u cilju racionalnije i efikasnije kontrole. Takođe, organizovano je 20 zajedničkih kontrola sa službenicima Uprave policije, inspektorima za strance i graničnom policijom”, zaključuje se u saopštenju. (Mina)

Portal Analitika