Politika

Junker: Izbor Trampa rizikuje da poremeti odnose SAD i EU

Izbor Donalda Trampa za američkog predsjednika rizikuje da poremeti odnose Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evrope, upozorio je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.
Junker: Izbor Trampa rizikuje da poremeti odnose SAD i EU
Portal AnalitikaIzvor

“Biće potrebno da naučimo novoizabranog predsjednika šta je Evropa i kako ona funkcioniše”, rekao je Junker na jednom predavanju studentim u Luksemburgu, prenosi BBC.

On je kazao da bi interkontinentalni odnosi mogli biti poremećeni “u osnovi i strukturi”.

Njegove izjave su u suprotnosti sa umjerenijim reakcijama drugih lidera Evropske unije (EU), navodi BBC. 

Kako je luksemburški list “Kotidijen” citirao riječi Junkera, on je dodao da “Amerikanci generalno ne mare za Evropu i da, što se tiče gospodina Trampa, ako sam dobro razumio, on misli da je Belgija selo negdje na našem kontinentu”.

On je u petak pozvao Trampa da razjasni stavove o pitanjima poput globalne trgovine, politike vezane za klimu i budće odnose sa NATO saveznicima.

Rojters podsjeća da je Tramp, biznismen milijarder koji nikada ranije nije obavljao javnu funkciju, tokom predizborne kampanje žestoko kritikovao sporazume o slobodnoj trgovini, NATO i politiku čiji je cilj zaustavljanje globalnog zagrijavanja, što je uznemirilo saveznike i trgovinske partnere Vašingtona.

“Željeli bismo da znamo kako će se stvari odvijati kada je u pitanju globalma trgovinska politika. Željeli bismo da znamo kakve namjere ima u pogledu NATO. Moramo da znamo kakvu klimatsku politiku planira da vodi. To mora da bude razjašnjeno u narednih nekoliko mjeseci”, kazao je Junker na poslovnom skupu u Berlinu.

Portal Analitika