Crna hronika

Istraga o pokušaju terorističkog napada se širi na državljane CG?

Specijalno državno tužilaštvo uskoro bi trebalo da proširi istragu na više crnogorskih državljana, ali i na dvojicu Rusa, za koje se osnovano sumnja da su bili glavni organizatori pripreme terorističkog napada u Crnoj Gori, odnosno da su angažovali Aleksandra Sinđelića i Bratislava Dikića, kao i još nekoliko kriminalno-ekstremističkih grupa da pakleni plan sprovedu u djelo, saznaju Vikend novine.
Istraga o pokušaju terorističkog napada se širi na državljane CG?
Portal AnalitikaIzvor

Nezvanično, proširenjem istrage, koja za sada broji 20-ak osumnjičenih, moglo bi biti obuhvaćeno i ime Mirka Velimirovića (45), koji je, prema tonskim zapisima objavljenim u javnosti, ugovarao detalje dijela napada sa Sinđelićem. Inače, ovaj Velimirović je bliski srodnik, takođe, jednog od okrivljenih Stefana Velimirovića. 

Prema nezvaničnim saznajima VN, istražitelji vjeruju da je upravo Mirko Velimirović imao zadatak da kamionom transportuje oružje u Crnu Goru - i to 50 automatskih pušaka i još toliko pištolja, kao i veliku količinu municije. Ovo oružje je, kako se sumnja, trebalo da posluži za napad na institucije, civile i odlazećeg premijera Mila Đukanovića. Međutim, nadležni su ga, kako tvrde, presreli, nakon čega je, za sada na nepoznat način, razmontirano i uništeno izvan granica Crne Gore. Navodno, sve je to učinio sam Velimirović, o čemu postoje i materijalni dokazi.

U naredbi za sprovođenje istrage se navodi da je svjedok Mirko Velimirović iz Zubinog Potoka, prijavio podgoričkoj policiji da se grupa kojom rukovodi Dikić priprema da na dan izbora ubija crnogorske građane i uhapsi premijera Mila Đukanovića. Velimirovićev zadatak, navodno, bio je da nabavi oružje, municiju, uniforme, prenosi poruke, obezbjeđuje prostor u kome će boraviti teroristi i da skladišti oružje. 

On je, navodno, od Sinđelića preuzeo 150.000 eura za koje je trebalo da kupi 50 automatskih pušaka i tri sanduka municije koje bi smjestio u kući koju je planirao da iznajmi u Podgorici. Tek kada je do detalja prihvatio plan za napade, sve je prijavio policiji.

Ime Mirka Velimirovića se u rješenju o određivanju pritvora uhapšenima, navodi kao Pajo "koji je dvadesetočlanoj grupi trebalo da obezbijedi oružje". U naredbi piše da je dio plana bio da naoružani upadnu u zgradu Skupštine, izazovu sukobe između građana i policije, uhapse Đukanovića, a potom se zabarikadiraju u Skupštini dok im ne dođe pojačanje. 

Portal Analitika