Politika

Parlament najlošije ocijenjen od svih institucija

Crnogorski parlament je u Izvještaju o napretku Crne Gore za 2016. godinu najlošije ocijenjena državna institucija.
Parlament najlošije ocijenjen od svih institucija
Portal AnalitikaIzvor

U dokumentu Evropske komisije konstatuje se da je bojkot imao uticaja na aktivnosti Skupštine, u smislu zaostatka donošenja zakona i harmonizacije zakonodavstva.

U pitanju je već drugi zaredom izvještaj Brisela u kojem se konstatuju problemi u radu parlamenta, dok se na njegovom čelu nalazio predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić.

- Zakonodavna aktivnost smanjena je u posmatranom periodu zbog bojkota od strane opozicije. Partijska scena je podijeljena. Parlament je bio u djelimičnom ili potpunom bojkotu prije nego što je nastavio da normalno funkcioniše tek nakon sporazuma Vlade i dijela opozicije, navodi se u Izvještaju.

Podsjeća se i da je zaostatak donošenja zakona smanjena nakon što je odabrano novo rukovodstvo parlamenta. U dokumentu Evropske komisije se poziva na bližu saradnju parlamenta i Vlade kada je u pitanju proces harmonizacije sa evropskim zakonodavstvom.

- Proces harmonizacije za evropskim zakonodavstvom zahtijeva bližu saradnju i strukturirani dijalog između Vlade i parlamenta. Parlament redovno preuzima inicijativu u predstavljanju zakona i amandmana, a glasanje uvijek nije odgovaralo vladinim priorite tima, navodi se u Izvještaju.

Iako ovo odražava ozbiljnost parlamenta u obavljanju svojih demokratskih dužnosti, kako konstauje EK, to takođe poveć ava potrebu za dodatnom odgovornošću za nadzorom zakona, naročito onih evropskih.

- Nikakav napredak nije postignut u poveć anju kapaciteta parlamenta da se nadoveže na zaključke i preporuke koje su usvojene u nadzornim saslu- šanjima, navodi se u dokumentu. Pozitivna ocjena za rad parlamenta je dobijena jedino kada je u pitanju transparentnost, kako je konstatovano i u prošlom Izvještaju, ali se ukazuje na niz drugih nedstataka. 

- Nijesu preduzete nikakve mjere da se uspostave procedure za obrać anja građana ,,peticije i žalbe“. Administrativne i stručne kapacitete trebaju dalje poboljšanje, navodi se u ocjenama Evropske komisije o parlamentu. (Pobjeda)

Portal Analitika