Crna hronika

Banović: Čudi me što niko nije tužio Martinovića jer je umalo zgazio policajca

Zamjenik komandanta SAJ-a, Mirko Banović je juče Osnovnom sudu u Podgorici, dao iskaz da ne opravdava prekoračenje ovlašćenja zabilježeno na neredima u Podgorici nakon protesta 24. oktobra, ali i da u tom konkretnom slučaju ne može osuditi nijednog kolegu.
Banović: Čudi me što niko nije tužio Martinovića jer je umalo zgazio policajca
Portal AnalitikaIzvor

U nastavku suđenja Banović je kazao da je sa pripadnicima jedinice u noći između 24. i 25. novembra održao kratki sastanak.

- Znali smo da je došlo do upotrebe prinude ali nijesmo tada mogli detaljno istraživati o kome se radi jer smo očekivali da nas ponovo pozovu da izađemo na teren – tvrdi Banović.

On navodi da su u roku od 24 sata dobili izvještaje pripadnika SAJ-a ali iz njih se nije moglo zaključiti ko je upotrijebio sredstva prinude prema Martinoviću.

Banović je naveo i da je komandant Lješković insistirao da se taj slučaj rasvijetli.

- Vodili smo konstantnu istragu i poslije su se pojavila dva momka. Sve smo uradili da dođemo do istine – kazao je Banović. On je istakao da ne opravdava prekoračenje ovlašćenja ali, kako je kazao, u konkretnom slučaju ne može da osudi nijednog kolegu.

- Te večeri mojih 12 kolega je povrijeđeno ali niko nije otišao sa terena, već su ostali sa nama - pojasnio je Banović.

On se zapitao i kako nije podnešena prijava protiv ,,Milorada Martinovića koji je u noći demonstracija za malo zgazio policajca“.

Izvještaj

Šef podgoričkog centra bezbjednosti, Jovica Rečević koji je rukovidio obezbjeđenjem protesta kazao je da je jedinicu SAJ-a aktivirao kada je dobio dojavu da je jedna osoba u Ulici slobode mahala automatskom puškom. On je objasnio i da je nakon napada policijskog kordona ,,ispred Skupštine širom grada počela gerilska borba protiv policije“.

- Preko radio veze sam čuo da je komandant Posebne jedinice Dragan Blagojević javio da je jedno vozilo pokušalo da probije policijski kordon nakon čega se javio Lješković. Nakon protesta sam imao informaciju da je jedna osoba teže povrijeđena prilikom upotrebe prinudne sile i da je operisana u Kliničkom centru Crne Gore – ispričao je Rečević. On je naveo da je sjutradan poslije objavljivanja snimka incidenta u kojem je pretučen Milorad Martinović podsjetio sve komandante jedinica da u roku od 24 sata moraju da predaju izvještaj o korištenju prinudnih sredstava.

- Kontaktirao sam Lješkovića jer mi je nedostajao samo njegov izvještaj. Rekao je da je u radu i da će ga brzo dostaviti. Kako to nije učinio ja sam moj izvještaj proslijedio bez izvje- štaja SAJ-a – kazao je Rečević. Nakon 15 dana kada mu je dostavljen izvješataj SAJ-a, Rečević tvrdi da ga nije razmatrao jer je bio neblagovremen. Zaustavljanje Martinovića Komandant Posebne jedinice, Dragan Blagojević ispričao je da mu je kolega Igor Razić javio da ga je vozač ,,mercedesa“ sa oznakama LSCG, umalo pregazio kada je iz pravca Bloka 5 ,,uletio“ u ulicu Svetozara Markovića.

- Da tom prilikom nije odskočio pregazio bi ga. Nakon što je vozilo zaustavljeno, Martinović je osuo sa psovkama pokazujući srednji prst. Nakon upozorenja da prestane sa psovkama i izađe iz automobila, Martinović je naglo ušaltao u rikverc i udaljio se. O tome sam obavijestio ostale preko radio veze – kazao je Blagojević. (Izvor Pobjeda)

Portal Analitika