Društvo

Istraživanje groblja obustavilo radove

Prema direktivi Uprave za zaštitu kulturnih dobara, radnici građevinske firme ,,Erlang“, koja gradi trg sa južne strane Gradskog stadiona, juče poslije podne obustavili su radove.
Istraživanje groblja obustavilo radove
Portal AnalitikaIzvor

Vlasnik ,,Erlanga“ Radoman Pavlićević rekao je da im je iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara juče uručeno rješenje o privremenom stopiranju posla u narednih 30 dana, radi arheoloških istraživanja grobnica koje su pronađene na tom mjestu. Naime, bagerista ove firme, dok je prošle subote iskopavao rezervoare za gorivo, koje je nekad koristila benzinska pumpa ,,Jugopetrol“ koja je bila na tom mjestu, otkrio je nekoliko starih grobnica. Slučaj je odmah prijavljen investitoru, tj. Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice. 

Pomoć arheolozima

Pavlićević je rekao da će u narednih 30 dana radnici i mašine njegovog preduzeća biti na raspolaganju arheolozima.

- Na gradilištu će ostati naši radnici i mašine, kako bi pomogli arheolozima prilikom istraživanja grobnica – rekao je Pavlićević. Radnici ,,Erlanga“ su juče, prije nego što im je uručeno rješenje iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara, izvadili dva od pet  rezervoara za gorivo, koliko ih je ukopano pod zemljom. Vo- đa radova objasnio je da vađenje rezervoara nije moglo ugroziti grobnice jer, kako je objasnio, nijesu ni pronađene iznad metalnih cistijerni.

5824569e-ac40-431d-9b31-773c0a0a0a69-img-20161110-112659-previeworg

Četiri ostatka kamenih ploča juče su se mogla vidjeti na ivicama rezervoarske jame. Nalaze se na dubini malo većoj od jednog metra. Oko prostora pri južnoj tribini Gradskog stadiona u više navrata su otkrivani ostaci starog groblja. Kada je prije nešto više od dvije godine rađena saobraćajnica u Ulici 19. decembra, otkriveno je pedesetak grobnica. Arheolozi su tada zaključili da pomenute grobnice potiču iz 19. vijeka.

Međutim, u jednoj od grobnica otkriveni su predmeti koji potiču iz antičkog perioda, na osnovu čega je zaključeno da je i grobnica iz tog doba. Ovi predmeti su poslati na Cetinje radi konzervacije, a javnost je ostala uskraćena za odgovor o tako velikoj razlici u starosti grobnica. Kako bilo, pomenuto groblje upućuje na postojanje naselja.

Problem je u tome što u tom dijelu grada, na potezu između kanjona Ribnice, Morače i brda Gorice nikada nijesu nađeni ostaci bilo kakvog starijeg naselja. Zagonetnosti pridonosi i velika starost Crkve Svetog Đorđa, koja je nastala u dobu preromanike, između 870 i 1.050 godine. U tom smislu problem predstavlja i velika arheološka neistraženost. U istorijskoj literaturi pominje se i selo Đulići, koje je postojalo u blizini Vezirovog mosta, negdje na potezu od mosta prema Gimnaziji ,,Slobodan Škerović“.

Postoje tvrdnje da je u tom selu rođen i čuveni štampar Bo- židar Vuković Podgoričanin, koji je živio na prelazu iz 15. u 16. vijek. Najnovije otkriće pokazalo je da su radnici, prilikom ukopavanja benzinskih rezervoara, prije pedeset godina, najvjerovatnije naišli na grobnice, ali da tome nijesu pridavali važnost. (Pobjeda)

Portal Analitika