Politika

Kukan: Rusija pokušava da utiče na politiku na Zapadnom Balkanu

Prioritet nove crnogorske vlade treba da bude nastavak procesa reformi neophodnih za integracije u Evropsku uniju i NATO, smatra poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan i naglašava kako je uvjeren da će budući sastav izvršne vlasti, sa Duškom Markovićem na čelu, imati sve predispozicije da proizvede dobre rezultate.
Kukan: Rusija pokušava da utiče na politiku na Zapadnom Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

Reforme

Kukan je u razgovoru za Pobjedu ocijenio kako zbog aktuelne situacije u zemlji, nova vlada od početka mora naporno da radi i prvenstveno se fokusira na ono što su očekivanja Unije.

- Od nove crnogorske vlade očekujem da nastavi proces reformi i implementaciju svega što je neophodno, na šta Evropska unija čeka. U tom kontekstu je punopravno članstvo u NATO jako važno, pa i to treba da bude prioritet za novu vladu. Lično vjerujem da će to i biti u vrhu prioriteta za novog premijera Duška Markovića. On je svoj posao i ranije radio dobro, tako da smatram da nova vlada ima sve predispozicije da proizvede dobre rezultate – naveo je Kukan.

Pravila Unije

Poslanik Evropskog parlamenta se u razgovoru osvrnuo i na pokušaj Rusije da utiče na unutrašnja pitanja Crne Gore. Objašnjava da i u tom konteksu naša zemlja treba da se ponaša isključivo u  skladu sa onim što su pravila EU.

- Rusija pokušava da utiče na političke tokove na Zapadnom Balkanu. U Crnoj Gori ima dosta investicija i veoma jaku ekonomsku saradnju. Mislim da je za Crnu Gora jako važno da nastavi da se ponaša u skladu sa pravilima Evropske unije. Svako može da ima odnose sa Rusijom, to nije problem. Sa druge strane, vi bi trebalo da nastavite da se pridržavate pravila i da se u odnosu na probleme odnosite u skladu sa stavovima Unije – rekao je Kukan za Pobjedu.

Portal Analitika