Region

Tači: Odlaganje liberalizacije istorijska nepravda

Predsjednik Kosova Hašim Tači ocijenio je danas da je odlaganje vizne liberalizacije koje Evropska unija treba da odobri Kosovu istorijska nepravda, saopštio je kabinet kosovskog predsjednika poslije sastanka sa evropskim komesarom za proširenje i dobrosusjedske odnose Johanesom Hanom u Prištini.
Tači: Odlaganje liberalizacije istorijska nepravda
Portal AnalitikaIzvor

Ukoliko Priština ne odobri sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom ne može da dobije viznu liberalizaciju za zemlje Evropske unije, poručio je evropski komesar za proširenje tokom posjete Kosovu. Han je rekao da "politička polarizacija" Kosova negativno utiče na njegov put ka integraciji u EU.

"Ova odlaganja koja dolaze iz EU su istorijska nepravda prema kosovskom narodu", rekao je Tači i ocijenio da je EU nepravedno dodala nove uslove Kosovu, kako bi obrazložila "nepotrebno i štetno" kašnjenje ukidanja viza građanima Kosova.

Tači je dodao da EU može da postavlja uslove u procesu pridruživanja Kosova uniji, ali da je nepravedno da to radi u procesu vizne liberalizacije.

"Bojim se da je neko u EU pomiješao proces liberalizacije viza sa procesom učlanjenja Kosova u EU. Zaboravljate da Kosovo ne postaje član EU u trenutku kada mu se ukinu vize", rekao je Tači.

On je rekao da odlaganje vizne liberalizacije stvara prostor da se povećaju "politički i vjerski ekstremizam" i da strahuje da će "snage koje ne žele dobro regionu" iskoristiti trenutnu situaciju.

Tači je izrazio zahvalnost što je Han posjetio Prištinu, odmah nakon objavljivanja izvještaja Evropske komisije o napretku Kosova.

"Pozdravljam vaše lično angažovanje i cijenimo vašu posvećenost da se pronađu rješenja i da se unaprijedi proces evropskih reformi", rekao je Tači.

Tokom boravka na Kosovu, Han se sastao i sa predsjednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem i premijerom Kosova Isom Mustafom, sa kojima je odžao zajedničku konferenciju za novinare.

 

IZVOR: Beta

Portal Analitika