Abiznis

Inspekcija rada u oktobru utvrdila 322 nepravilnosti

U oktobru 2016.godine, 35 inspektora rada je sprovelo 541 inspekcijska nadzora u kojima je utvrđeno 322 nepravilnosti. Za utvrđene nepravilnosti, donijeto je 13 rješenja (od kojih četiri o zabrani rada i to iz nadležnosti zaštite i zdravlja na radu), a ostala se odnose na otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i nedostataka kod subjekata nadzora, saopšteno je iz Službe Uprave za inspekcijske poslove.
Inspekcija rada u oktobru utvrdila 322 nepravilnosti
Portal AnalitikaIzvor

“Inspektori su izrekli 128 novčanih kazni prekršajnim nalogom na licu mjesta, donijeli jedan zaključak u postupku prinudnog izvršenja rješenja, podnijeli četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i 120 ukazivanja, kojima se poslodavcima ukazivalo na otklanjanje nepravilnosti i nedostataka, shodno zakonskim propisima”, saopštavaju oni.

Inspektori rada su u izvještajnom mjesecu, pored planiranih inspekcijskih nadzora, bili zaduženi i sa 152 inicijative, koje su podnešene od strane zaposlenih, odnosno zainteresovanih građana (148 iz oblasti radnih odnosa i zapošljavanja i četiri iz oblasti zaštite na radu) i po tom osnovu izvršili 182 kontrole (u vezi sa navodima iz istih i ranije zaprimljenih inicijativa).

“Najčešće prijavljene nepravilnosti odnosile su se na: zapošljavanje „na crno“ (rad bez zaključenog ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, rad stranaca bez dozvole za privremeni boravak i rad, ili potvrde o prijavi rada), neredovno isplaćivanje zarada sa pripadajućim doprinosima, neizdavanje obračuna zarade, uskraćivanje prava na sedmični i godišnji odmor, neprimjenjivanje mjera zaštite na radu”, objašnjava se u saopštenju.

Efekti rada ove inspekcije iz oblasti radnih odnosa evidentni su iz podataka da je, od ukupno 46 lica zatečenih u radu „na crno“ tokom ovog mjeseca, i jednog broja lica koji su od prethodnog mjeseca bili u proceduri, nakon preduzetih mjera od strane Inspekcije rada, regulisan radno-pravni status za 15 lica (devet crnogorskih državljana i šest stranaca) u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o strancima.

“Inspekcija rada je u oktobru vršila zajedničke inspekcijske nadzore sa drugim inspekcijama Uprave za inspekcijske poslove po inicijativama, koje su se odnosile na različite oblasti, pri čemu su formirani ad hoc timovi u cilju racionalnije i efikasnije kontrole. Takođe, organizovano je 20 zajedničkih kontrola sa službenicima Uprave policije, inspektorima za strance i graničnom policijom”, zaključuju iz Službe Uprave za inspekcijske poslove.

Portal Analitika