Abiznis

Evo po kojim kriterijumima će država subvencionisati hotelijere i ugostitelje

Vlada Crne Gore objavila je Program subvencionisanja kamatne stope na kredite odobrene privrednim društvima i preduzetnicima iz oblasti turizma i ugostiteljstva. Korisnici subvencija navedene subvencije mogu koristiti u iznosu od najviše 50% za velika, 60% za srednja i 70% kamatne stope za mala preduzeća, s tim što se ova kamatna stopa zbraja sa kamatnom stopom IRF-a.
Evo po kojim kriterijumima će država subvencionisati hotelijere i ugostitelje
Portal AnalitikaIzvor

“Ovim Scenariom je data projekcija neophodnih sredstava za subvencioniranje kamata, u trajanju od devet godina, a koja za cilj ima izgradnju novih 76 hotela. Projekcijom je predviđeno budžetsko izdvajanje po ovom osnovu, podijeljeno po godinama, ali ni u jednoj godini ne prelazi iznos od pet miliona eura”, navodi se u Programu.

Prema kriterijumima za dodjelu subvencija, najviše bodova po 10 donosi ukolko investitor otvori više od 36 radnih mjesta i ukoliko rekonstruiše objekat do nivoa od pet zvjezdica.

Predmet subvencija su ulaganja u postojeće ugostiteljske objekte kategorije 3 i manje zvjezdica u cilju unapređenja kvaliteta njihove ponude do nivoa 4 i 5 zvjezdica ili u nove ugostiteljske objekte kategorije 4 i 5 zvjezdica iz grupe hoteli (shodno Zakonu o turizmu), sa izuzetkom apart i kondo hotela, gostionica, motela i hostela.

subvencije“Subvencije će se odobravati za investiranje u:  materijalnu imovinu (građevinski objekti, oprema i uređaji, sitan inventar...) i nematerijalnu imovinu (razvoj proizvoda ili usluge, patenti, licence, koncesije, franšize. Subvencije se neće odobravati za ulaganje u:  ugostiteljske objekte za pružanje isključivo usluge pripremanja i usluživanja hrane i pića: restorani - klasični, specijalizovani i nacionalni restorani; picerija; konoba; grupa caffe barovi (caffe bar, kafana, kafić, kafeterija, disko club, noćni club, bistro pivnica, krčma i sl.); catering objekti; objekti brze hrane; objekti jednostavnih usluga (poslastičarnica, pečenjara, kantina i sl.);  projekte kojima se krše međunarodno priznata prava radnika, uključujući zaštitu na radu, pravila i procedure u Crnoj Gori;  projekte kojim je planirano ulaganje u objekte u kojima se organizuju i priređuju igre na sreću”, citat je iz vladinog dokumenta.

Korisnici subvencija mogu biti privredna društva i preduzetnici, shodno Zakonu o privrednim društvima.

Svrha Programa je obezbjeđenje podrške preduzetništvu kroz unapređenje postojećih i otvaranja novih mikro, malih i srednjih privrednih društava i podršku preduzetnicima u oblasti turizma i ugostiteljstva putem subvencionisanja kamatnih stopa na njihova kreditna zaduženja, čime bi se unaprijedila turistička ponuda.

“Ciljevi Programa su podizanje nivoa kvaliteta ponude postojećih hotelskih kapaciteta, odnosno njihovih kategorija do nivoa kategorije od 4 i 5 zvjezdica prvenstveno na sjeveru Države, kao i prenamjena stambenih objekata u ugostiteljske kapacitete, tj. u hotele sa 4 i 5 zvjezdica, a što doprinosi poboljšanju pozicije Crne Gore kao turističke destinacije”, zaključuje se u dokumentu.

P.Z.

 

Portal Analitika