Društvo

Svečana proslava dana UDG

Na Univerzitetu Donja Gorica se svečano i tradicionalno obilježava Dan Univerziteta organizacijom niza događaja koji održavaju obrazovnu, umjetničku, stručnu i društveno odgovornu misiju Univerziteta.
Svečana proslava dana UDG
Portal AnalitikaIzvor

U okviru proslave Dana Univerziteta, organizovane su sljedeće aktivnosti:

1. Konferencija „Klimatske promjene, resursi i energija“,na kojoj je govorio prof dr Rajendra K. Pachauri. Gdin Pachauri je bio višegodišnji predsjednik Međuvladinog panela za klimatske promjene, naučne institucije osnovane pod pokroviteljstom Ujedinjenih Nacija, čija je misija da svijetu pruži objektivne činjenice o klimatskim promjenam a i njihovim društvenim, političkim i ekonomskim implikacijama. U svojstvu predsjedavajućeg ovom institucijom, gdin Pachauri je 2007. Godine zajedno sa Al Gorom primio Nobelovu nagradu za mir.

2. Naučno-stručno predavanje "Big Data: What, why, when and how" koje je održao prof. Dr Mladen Kezunović, eminentni profesorsa Texas A&M Univerziteta u SAD.

3.Izložba grafika, JEAN - PIERRE TANGUY​, koji je professor grafike na pariskoj likovnoj akademiji "Ecole supéri eure nationale des beaux arts" koja važi za jednu od najprestižnijih likovnih akademija u svijetu.

4. Izložba radova studenta, Fakultet za dizajn i multimediju, smjerova Modni dizajn i Grafički dizajn.

5. Promocija knjige “Posljednja poruka Nelsona Mandele” Vesne Jugović da Vinča. Knjiga je nadahnuta posljednjim intervjuom velikog državnika koji je sa njim uradilaVesna Jugović da Vinča, autorka knjige.

6. Olimpijada studenata UDG na kojoj učestvuje preko 300 studenata sa različitih fakultetskih jedinica u nekoliko sportova.

Proslava Dana Univerziteta se završava svečanom dodjelom diploma koja se održava 11.11 u 11h kada student primaju diplome. Ove godine i prvi doktori nauka na Univerzitetu Donja Gorica, takodje, primaju diplome. Svečanosti dodjele diploma, svake godine prisustvuje preko 500 roditelja, prijatelja Univerziteta i šire društvene javnosti.

 


 

 

 

Portal Analitika