Svijet

Orban: Trampovom pobjedom okončana je era političke korektnosti

Mađarski premijer Viktor Orban, jedan od najvećih pristalica Donalda Trampa u EU, izjavio je danas da izborna pobjeda američkog milijardera zvuči kao smrtna presuda za političku korektnost.
Orban: Trampovom pobjedom okončana je era političke korektnosti
Portal AnalitikaIzvor

- Možemo se vratiti istinskoj demokratiji, iskrenim razgovorima, daleko od surovih ograničenja političke korektnosti. Živimo u velikim danima i velikim vremenima- izjavio je desničarski političar u Budimpešti.

- Zapadna civilizacija je uspjela da se odlobodi iz okova ideologije. Era koju nazivamo liberalnom nedemokratijom u kojoj smo živjeli posljednjih 20 godina je završena- izjavio je on na konferenciji koju je organizovala Evropska banka za istraživanje i razvoj.

U julu je Orban (53) javno progovorio u Trampovu korist, hvaleći njegove političke predloge o imigraciji i sigurnosti. Većina ostalih evropskih čelnika bila je krajnje skeptična i u nekim slučajevima alarmirana izjavama republikanskog predsjedničkog kandidata.

Orban, koji je dugo optuživan za kršenje demokratskih normi u članici EU i NATO-a Mađarskoj, takođe je jedan od prvih svjetskih čelnika koji su čestitali Trampu nakon što je njegova pobjeda potvrđena.

- Čestitam. Kakva sjajna vijest. Demokratija je još živa - napisao je Orban na svojoj Fejsbuk stranici na engleskom jeziku, prenosi AFP.

(Vijesti.ba)

Portal Analitika