Abiznis

ČANOVIĆ: U novoj ponudi 1000+ biće stari i jeftiniji stanovi

Generalni direktor Direktorata za razvoj i stanovanje Marko Čanović, najavio je da će u novom projektu 1000+ u ponudi biti stari i jeftiniji stanovi.
ČANOVIĆ: U novoj  ponudi 1000+ biće stari i jeftiniji stanovi
Portal AnalitikaIzvor

“U susret novoj fazi projekta „1000+“ pripremamo platformu koja će omogućiti da proces aplikacije bude dodatno pojednostavljen, bankarske procedure jednostavnije i efikasnije, kreditna sredstva dostupnija, a ponuda stanova raznovrsnija i jeftinija kroz uključivanje ranije izgrađenih stanova u okviru ponude projekta”, rekao je Čanović.

To bi, prema njegovim riječima, moglo da utiče i na cijenu novogradnje, što bi bila velika olakšica za građane, a sa druge strane moglo bi i da poveća potražnju za njima.

“To smo zaključili nakon višegodišnjeg iskustva na ovom projektu. Na sastanku sa predstavnicima Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) analizirani su rezultati aktuelne faze projekta „1000+“, izazovi sa kojima smo se suočavali, kao i modeli njihovog prevazilaženja”, kazao je Čanović za magazin MORT-a “Turizam i prostor”.

On kaže da je dosadašnja realizacija ovog projekta uticala je na pad kamatnih stopa na stambene kredite, tako da se očekuju da kamate dugoročno i u kontinuitetu bilježe trend pada.

“U okviru pripremnih aktivnosti i studije izvodljivosti narednog projekta, analiziraćemo mogućnosti dodatnog smanjenja kamatne stope na dugoročne stambene kredite banaka koje će učestvovati u projektu.  Jedan od glavnih ciljeva nove faze projekta „1000+“ je rješavanje stambenih pitanja penzionera, mladih bračnih parova, lica sa invaliditetom i građana koji žive na sjeveru Crne Gore. Pravni osnov za donošenje podzakonskog akta koji će definisati prioritetne ciljne grupe nalazi se u u članu 4 Zakona o socijalnom stanovanju, u kojem su, između ostalih, samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, lica preko 67 godina života, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i porodice sa djecom sa smetnjama u razvoju”, zaključio je Čanović.

Portal Analitika