Abiznis

MBA: Razvoj sjevera je uslov bržeg razvoja Crne Gore

Uravnoteženje regionalnog razvoja i ruralnih područja je opredjeljenje koje nema alternativu, ukoliko se želi postići brži ekonomski i ukupan razvoj Crne Gore, ocijenjeno je iz Montenegro biznis alijanse (MBA).
MBA: Razvoj sjevera je uslov bržeg razvoja Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Iz MBA su kazali da tu posebno misle na razvoj turizma, kao jednog od prioritetnih sektora na kojem počiva ekonomska budućnost Crne Gore, i njegovu uvezanost sa sektorom poljoprivrede.

''Godine pred nama su, svakako, godine u kojima moramo intenzivirati aktivnosti u tom pravcu. Konačno, to je u duhu onoga što traži Evropska unija (EU) čiji članovi treba da postanemo u bliskoj budućnosti'', navodi se u saopštenju predstavnika MBA.

Oni su naveli da se u narednom periodu moraju osnažiti i ojačati aktivnosti u cilju uravnoteženja regionalnog i razvoja ruralnih područja.

''U tom pogledu veoma važan doprinos posljednjih godina je dalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja kroz brojne aktivnosti koje su imale za cilj podsticaj i ubrzaniji razvoj poljoprivrede. Kao posljedica svega toga prisutno je sve veće interesovanje za povratak selu i bavljenje biznisom u tom sektoru'', rekli su iz MBA.

To je, kako su naveli, upravo cilj kome treba težiti, ne samo u sektoru poljoprivrede.

''MBA nastoji da svojim aktivnostima u sjevernom regionu Crne Gore pruži doprinos u obezbijeđenju što kvalitetnijih uslova za razvoj biznisa, posebno kada je sektor energetike u pitanju'', dodali su iz MBA.

Ono što je primjetno, kako su saopštili, odnosi se na neophodnost daljeg pojednostavljenja procedura i skraćivanje rokova za dobijanje raznih dozvola.

''Tu posebno mislimo na dokumentaciju vezanu za izgradnju mikro elektrana u sjevernom dijelu naše države, kao važnog podsticaja za razvoj porodičnog biznisa. Naredni period će biti izuzetan izazov za sve subjekte koji se bave ovim pitanjima, kako bi se približili željenom cilju, uravnoteženijem regionalnom razvoju Crne Gore'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika