Društvo

Antičko groblje u širem centru Podgorice (FOTO)

Radnici građevinske firme ,,Erlang“, koja gradi trg sa južne strane Gradskog stadiona, za vikend su, iskopavajući podzemne rezervoare za gorivo ostale iz vremena kad se tu nalazila benzinska pumpa, naišli na nekoliko starih grobnica.To nije prvi put da se u okolini Gradskog stadiona otkopavaju stari grobovi iz podgoričke prošlosti. Naime 2014. godine nađen je i grob iz antičkog perioda star preko dva milenijuma .
Antičko groblje u širem centru Podgorice (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Na tada otkrivenom groblju pored stadiona Budućnosti u centru Podgorice pronađen je, između ostalih i grob iz antičkog perioda što potvrđuje, kako su tada kazali stručnjaci, da je u samom centru grada tekao život u kontinuitetu još iz tog perioda.  Bilo je otkriveno groblje čija je većina grobova iz 19. vijeka, a za koje ni mnogi staropodgoričani nisu znali. Ispostavilo se da krije brojne tajne. Arheolozima je tada i sada interesantno kako je jedan takav lokalitet jednostavno zaboravljen i zatrpan kao i zbog čega se na groblju nalazilo oko 70 odsto dječijih grobova. Odgovor na ta pitanja bilo bi moguće dobiti istraživanjima na ovoj lokaciji. Pretpostavlja se da se groblje proteže sve do crkve Svetog Đorđa ispod Gorice.Hoće li do tih istraživanja doći ili će se o ovom važnom arheološkom lokalitetu samo sporadično otkrivati istina pokazaće vrijeme.

156grob5-preview

Groblje koje je u subotu i nedavno otkriveno prilikom radova na Gradskom stadionu i tokom rekonstrukcije ulice 19. Decembra,  u centru Podgorice je od neprocjenjive važnosti za grad i državu, smatraju arheolozi. Tim prije što je među grobovima za koje se procjenjuje da su uglavnom iz 19. vijeka otkriven i jedan iz antičkog perioda što govori o kontinuitetu života u centru Glavnog grada.

img-20161110-112829

Direktor građevinske firme ,,Erlang“ Radoman Pavlićević rekao je da je bagerista u subotu prilikom iskopavanja naišao na nekoliko kamenih blokova, po svemu sudeći starih grobnica.
- Dok je kopao zemlju oko rezervoara za gorivo, zakačio je nekoliko prilično starih grobnica, koje su se otvorile i nađene su kosti – kazao je Pavlićević.

Zbog ovog problema obratili su se investitoru, tj. Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice.

- Kako sam informisan, Agencija je već obavijestila arheologe, koji treba da ispitaju ovo nalazište. Oni bi trebalo da izađu na teren danas ili sjutra – kazao je diretor ,,Erlanga“.

img-20161110-112718

Pavlićević kaže da zbog ovog problema ne bi trebalo da dođe do znatnijeg produženja rokova za završetak radova. Kako dodaje, dalje radove sprovodiće prema instrukcijama investitora. Radićemo onoliko kako nam bude diktirala i dozvoljavala sadašnja situacija. Bićemo veoma oprezni, kako ne bismo ugrozili eventualni arheološki lokalitet, odnosno groblje – kazao je Pavlićević za Pobjedu.

I.K.

img-20161110-112659img-20161110-112642img-20161103-154210img-20161103-153808img-20161110-112839
Portal Analitika