Društvo

Podgorica: Poskupiće odvoz smeća?

Cijene za prevoz i deponovanje komunalnog otpada za fizička i pravna lica mogle bi se povećati jer važeći cjenovnik u primjeni od 2007. godine.
Podgorica: Poskupiće odvoz smeća?
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Izmjenu tarifa komunalnog otpada predviđena je Planom upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom u Glavnom gradu Podgorica za period 2016 -2020. godina, a koji je od juče na petnaestodnevnoj javnoj raspravi.

"Važeće cijene za prevoz i deponovanje komunalnog otpada za fizička i pravna lica u primjeni su od 2007. godine. Protekli vremenski period učinio je da ih treba preispitati, pogotovo za kategoriju građana, jer je izvjesno da su pojedini inputi elementi koji učestvuju u metodologiji izrade cijena zabilježili određeni prirast", piše u dokumentu koji je radio Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj i radna grupa, prenosi Dan.

Radna grupa utvrdila je ciljeve koje treba ostvariti kada je u pitanju upravljanje komunalnim i neopasnim otpadom. Među njima su da treba proširiti administrativne kapacitete na nivou grada u oblasti upravljanja otpadom, unaprijediti sistem sakupljanja otpada i proširiti ukupan obim sakupljanja komunalnog otpada na 100 odsto do 2020. godine, zamijeniti postojeće kontejnere u gradskom jezgru podzemnim kontejnerima.

Takođe, planirana je i nabavka mehanizacije, opreme i objekata za proširenje i unapređenje sakupljanja komunalnog otpada, postavljanje kontejnera i posuda za selektivno sakupljanje reciklabilnog otpada, izgradnja reciklažnih dvorišta, kao i izgradnja i proširenje sanitarne deponije "Livade”.

U dokumentu je naznačeno da je do 2020. godine potrebno izgraditi tri postrojenja i to za postrojenje za prečišćavanje procjednih voda sa deponije, zatim postrojenje za kompostiranje koje služi za upravljanje biootpadom, otpadom iz vrtova i parkova, ali i postrojenje za proizvodnju električne energije i tople vode iz deponijskog biogasa. Ovo postrojenje Glavni grad će izgraditi putem privatno-javnog partnerstva.

Planom upravljanja komunalnim i neopasnim graćevinskim otpadom u Glavnom gradu Podgorica za period 2016 2020. godina je na javnoj raspravi 15 dana, a centralna javna rasprava zakazana je za 22. novembar u KIC-u "Budo Tomović" u deset časova.

Dan

Portal Analitika