Svijet

CNN: Izbor Trampa je prekretnica u odnosima s Rusijom

Izbor Donalda Trampa za novog američkog predsjednika predstavlja momenat prekretnice u trubulentnim odnosima Rusije i SAD, ocjenjuje CNN.
CNN: Izbor Trampa je prekretnica u odnosima s Rusijom
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako navodi taj medij, Moskva i Vašington su jedno drugome bili "kost u grlu" zbog, između ostalog, situacija u Siriji i Ukrajini, ekonomskih sankcija i optužbi za hakovanje, ali ulazak Trampa u Bijelu kuću i njegova spremnost da pregovara sa Rusijom predstavljaju novu nadu za Kremlj.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je, nakon proglašenja Trampove izborne pobjede prilikom primanja akreditiva za strane ambasadore u Moskvi, da je ta zemlja u potpunosti spremna da obnovi odnose sa SAD.

U ruskom parlamentu reakcije na pobjedu Trampa su bile euforične, a poslanici su aplauzom pozdravili ishod predsjedničkih izbora u SAD, navodi CNN.

Tramp je oduvijek bio njihov favorit, iako analitičari ocjenjuju da je to i zbog njegovog animoziteta prema demokratskoj predsjedničkoj kandidatkinji Hilari Klinton, koju Moskva često naziva antiruskim ratnim huškačem.

Savjetnik ruskog predsjednika Sergej Glazjev smatra da će Tramp ukinuti sankcije, koje su SAD uvele Rusiji nakon što je ta zemlja pripojila Krim 2014. godine.

Tokom predizborne kampanje, Tramp je rekao da će razmotriti priznavanje ruskog suvereniteta nad tim poluostrvom.

Kremlj, takođe, ima određena očekivanja u vezi sa situacijom u Siriji, gdje ruske snage podržavaju predsjednika te zemlje Bašara Al-Asada.

Tramp je, naime, govorio o udruživanju sa Rusijom u borbi sa grupama u Siriji, kao što je takozvana Islamska država.

Ipak, prevazilaženje jaza između dva bivša hladnoratovska rivala neće biti lako ili brzo, ocjenjuje CNN.

Portal Analitika