Društvo

Otkrivene stare grobnice na gradilištu kod Gradskog stadiona u PG

Radnici građevinske firme ,,Erlang“, koja gradi trg sa južne strane Gradskog stadiona, za vikend su, iskopavajući podzemne rezervoare za gorivo ostale iz vremena kad se tu nalazila benzinska pumpa, naišli na nekoliko starih grobnica, piše današnja Pobjeda.
Otkrivene stare grobnice na gradilištu kod Gradskog stadiona u PG
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Direktor građevinske firme ,,Erlang“ Radoman Pavlićević rekao je da je bagerista u subotu prilikom iskopavanja naišao na nekoliko kamenih blokova, po svemu sudeći starih grobnica.
- Dok je kopao zemlju oko rezervoara za gorivo, zakačio je nekoliko prilično starih grobnica, koje su se otvorile i nađene su kosti – kazao je Pavlićević.

Zbog ovog problema obratili su se investitoru, tj. Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice.

- Kako sam informisan, Agencija je već obavijestila arheologe, koji treba da ispitaju ovo nalazište. Oni bi trebalo da izađu na teren danas ili sjutra – kazao je diretor ,,Erlanga“.

Pavlićević kaže da zbog ovog problema ne bi trebalo da dođe do znatnijeg produženja rokova za završetak radova. Kako dodaje, dalje radove sprovodiće prema instrukcijama investitora. Radićemo onoliko kako nam bude diktirala i dozvoljavala sadašnja situacija. Bićemo veoma oprezni, kako ne bismo ugrozili eventualni arheološki lokalitet, odnosno groblje – kazao je Pavlićević.

Sa tog prostora mora biti iskopano ukupno pet rezervoara za gorivo, dugih desetak metara i širokih metar i po, svaki zapremine više od 30 kubika, koji zauzimaju gotovo 50 odsto površine budućeg trga.

- Pokušaćemo ovih dana da demontiramo i izvadimo makar dva rezervoara, koja smo već iskopali – kazao je Pavlićević. Izgradnja trga počela je 31. oktobra, a kako je tada najavljeno, trebalo bi da bude gotova za 70 dana. Površina od oko 4.000 kvadratnih metara najvećim dijelom biće popločana, imaće fontanu, drveće, rasvjetu i prateći mobilijar, kao i tri nova stepeništa prema poslovnim objektima na južnoj tribini. 

Pobjeda; Foto: mapio.net

Portal Analitika