Politika

Radulović: Zabrinjava najava o izvještajima na dvije godine

Dvije su glavne poruke Izvještaja koji smo imali prilike da vidimo pred sobom danas. Prva je da smo i dalje lideri evropske integracije u regionu Zapadnog Balkana, a druga je da to nije bogom data pozicija, već da moramo naporno raditi da taj položaj i održimo u narednom periodu, ocijenio je u izjavi za Pobjedu predsjednik Evropskog pokreta Momčilo Radulović.
Radulović: Zabrinjava najava o izvještajima na dvije godine
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, za prvu poruku se dokazi mogu naći u uporednom pregledu izvještaja iz svih zemalja regiona, gdje se evidentno može zaključiti da je nivo reformi koje su sprovedene ili se sprovode u Crnoj Gori u velikoj mjeri odmakao od većine reformskih aktivnosti u najvećem broju zemalja regiona.

Nivo na kojem su nam upućene kritike isključuje cijeli niz elementarnih primjedbi koje se mogu naći u drugim izvještajima.

- No, takođe se može zaključiti da je cijeli proces reformi i demokratizacije pod izuzetno pažljivim monitoringom cijelog niza aktera, koji veoma detaljno i suštinski ocjenjuju dalju implementaciju primjene zakonskih okvira. Ta riječ - implementacija - je zapravo i ključna u cijelom izvještaju, jer se može naći i kod svih pozitivnih i kod svih negativnih ocjena, uz potvrdu da je donošenje zakonskih okvira nedovoljno i da se sada, na ovom nivou evropske integracije, ipak očekuje nedvosmislena primjena zakona kroz adekvatne institucije i kroz vidljive akcije.

A ove akcije se najviše očekuju u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali i u oblasti pravosuđa, gdje se pored izrečenih ocjena o djelimičnim pomacima sasvim precizno navode zakonski okviri čija se aktivna primjena očekuje. Takođe, veliku zabrinutost izazivaju i negativne ocjene u oblasti slobode izražavanja, gdje se kritikuju državne institucije u vezi sa nedovoljnim osvjetljavanjem napada na novinare, ali gdje se eksplicitno poziva i na povećanje stepena samoregulacije i poštovanje Kodeksa novinara od strane svih medijskih aktera.

Ono na što smo duže vrijeme upozoravali je i činjenica da je nakon početnog pozitivnog uključivanja civilnog društva u pregovaračke grupe, od strane Evropske unije prepoznato da je došlo do značajnog narušavanja odnosa i saradnje između vladinih institucija i civilnih organizacija.

Na drugoj strani, veoma zabrinjava najava da će se izvještaji o napretku zemalja regiona donositi na period od dvije godine, jer ovo upućuje na smanjenje pažnje na proces integracije regiona i na dalje produbljivanje tzv. ,,umora od proširenja“ kod aktera iz Evropske unije - zaključio je Radulović.

Pobjeda 

 

Portal Analitika