Društvo

Počinje fazno ukidanje procesa i proizvoda sa živom

Uvodni sastanak za projekat „Minamata inicijalna procjena za Crnu Goru - Konvencija o živi“ održana je danas u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, tokom kojeg su predstavnici ministarstva i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj - UNDP prezentovali njegov koncept i ciljeve, kao i predstojeće faze i aktivnosti u okviru realizacije.
Počinje fazno ukidanje procesa i proizvoda sa živom
Portal AnalitikaIzvor

Prema riječima generalne direktorice Direktorata za životnu sredinu, Ivane Vojinović, cilj je da se izvrši inicijalna procjena o količini žive sa ciljem stvaranjem preduslova za ratifikaciju Minamata konvencije o živi. Takođe, uspostaviće se temelji za implementaciju ove konvencije. Ona je podsjetila da je Crna Gora potpisala Minamata konvenciju o živi 24. septembra 2014. godine, te da će postati obavezujuća nakon ratifikacije koja je, u skladu sa Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, planirana za 2018. godinu.

- Konvencijom o živi nastoji se smanjiti snabdijevanje i trgovina živom, i fazno isključivanje ili fazno smanjivanje određenih proizvoda i procesa gdje se koristi živa, kao i kontrola emisija žive i njenog ispuštanja - kazala je Vojinović.

Ona je ukazala na to da je Zakonom o životnoj sredini zabranjen i izvoz metalne žive, cinabarita, živinog-I-hlorida, živinog-II-oksida i smješa metalne žive sa drugim supstancama, uključujući legure žive, sa koncentracijom žive od najmanje 95 % masenog udjela. Takođe, u skladu sa Zakonom o hemikalijama donešena su podzakonska akta kojima su propisana ograničenja i zabrane koje se odnose na živu i živina jedinjenja, kao što je stavljanje u promet za opštu upotrebu u toplomjerima i drugim uređajima za mjerenje, i pravila koja se odnose na uvoz žive.

Menadžerka Centra za održivi razvoj, Jelena Janjušević, navela je da je samim činom potpisivanja konvencije Crna Gora dala veliki značaj pitanju rješavanja negativnog uticaja žive na zdravlje ljudi. Kako je kazala, upravo ovaj projekat pomoći će državi da definiše izradu inventara žive, kao i da utvrdi zakonski i institucionalni okvir, te da predloži povećanje ili izgradnju kapaciteta za realizaciju tih aktivnosti i identifikuje korake koje treba preduzeti da bi se ovo pitanje riješilo.

Projekat „Pripreme za ratifikovanje i implementaciju Minamata Konvencije o živi - inicijalna procjena za Crnu Goru“ finansira se sredstvima Globalnog fonda za životnu sredinu u saradnji sa UNDP kao implementacionom agencijom i za isti su odobrena sredstva od 200.000 dolara.

Portal Analitika