Politika

ĐUKANOVIĆ: Događaji 16. oktobra prelomni za budućnost regiona

Prvi čovjek crnogorske Vlade i predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović u emisiji Intervju na Pink M govorio o nedavno završenim parlamentarnim izborimas, gdje je DPS prvi put nastupio samostalno.
ĐUKANOVIĆ: Događaji 16. oktobra prelomni za budućnost regiona
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao kako je riječ o visokoj izlaznosti jer je „poraslo povjerenje u profesionalnost, objektivnost i funkcionalnost institucija koje prate izborni proces“, čime je „podignut nivo demokratičnosti“, te da su građani „u uslovima konkuretnosti imali mogućnost da izraze svoju politčku volju“.

- Jedna od projekcija je bila čak 44 odsto, ali se sve zaustavilo na 41,4 što opet jesu naše projekcije. I to smo ostvarili samostalno, što je opet veliki uspjeh. Poslije 25 godina imali smo nove birače koji su za nas glasali - dodao je on, te precizirao kako su raniji rezultati sa šest hiljada više glasova ipak bili rezultati cijele koalicije, a ne stranke na čijem je čelu.

- DPS je čak za 20 odsto uvećala broj mandata. Imali smo na prošlim izborima 30, a sada imamo 35 naših mandata, dok 36. pripada Liberalnoj partiji - naveo je Đukanović.

Dalje je ponovio kako su ovo bili „neobični izbori“ jer se tek drugorazredno odlučivao o partijskom rejtingu i

- Po mom uvjerenju, što sam već više puta ponovio, a moglo se vidjeti i po onome što smo saznali da se spremalo za dan izbora, 16. oktobar - da li će Crna Gora sačuvati slobodu da upravlja svojojm budućnosti, da li će ostati suverena, jer je većina naših oponenata nije bila za to.

On je istakao kako je spriječeni teroristički napad ključni događaj za cijeli region.

- To je preloman događaj za budućnost zapadnog Balkana. Ali to nema nikakve veze sa veličinom države. Treba primijetiti da smo se našli na pravom mjestu u jednom neodložnom poslu u najgorem mogućem trenutku. To mjesto je prag NATO-a, posao je dalji napredak Crne Gore, a trenutak je linija vatre između istoka - Rusije i zapada - EU i NATO - precizirao je on.

Đukanović smatra kako dolazak Donalda Trampa na čelo SAD neće uticati na promjenu odnosa te zemlje prema Crnoj Gori, ali i istakao kako bi morala više da se angažuje. On ocjenjuje da je upravo zbog težnje da se više okrene zapadu i EU, Srbija sada u teškoj situaciji jer se pokušava spriječiti takav njen put.

Kada je riječ o budućoj Vladi, Đukanović očekuje da će biti formirana u narednih par sedmica.

Portal Analitika