Svijet

Hilari Klinton: Ovaj poraz boli, Trampu moramo dati šansu

Kandidatkinja demokrata Hilari Klinton obratila se danas javnosti nakon što je izgubila predsjedničke izbore od Donalda Trampa.
Hilari Klinton: Ovaj poraz boli, Trampu moramo dati šansu
Portal AnalitikaIzvor

- Hvala svima, hvala vam od srca. Hvala vam što ste ovdje. Prošle noći čestitala sam Trampu i ponudila mu da sarađujemo na poslovima koji su važni za SAD. Nadam se da će biti uspješan predsjednik svih Amerikanaca. Ovo nije ishod koji smo htjeli. Osjećam se zahvalnom za kampanju koju smo zajedno napravili. Bila je kreativno i energična. Predstavljate najbolje od Amerike i biti s vama je bila velika čast u mom životu.

Ako ste razoračani, i ja sam. Mnogi su u ovo uložili snove, ovo je bolno. Naša kampanja nije stvar jedne osobe, nego zemlje koju volimo i izgradnje inkluzivne Amerike pune nade. Nacija je više podjeljena nego prije. Vjerujem u Ameriku sada i uvijek. Moramo prihvatiti rezultat.

Dugujemo Trampu šansu da nas vodi.

Svi imamo jednaku slobodu govora, to cijenimo i takve vrijednosti moramo braniti.

Naš Ustav traži naše učešće ne samo svake četiri godine, nego svaki dan. Neka naša ekonomija treba da bude za sve, a ne samo one koji su na vrhu. Moramo da štitimo našu zemlju. Potrošili smo godinu i po skupljajući naše ljude kako bismo im rekli da je američki san dobar za sve bez obzira kojoj religiji ili rasi pripadaju, da li su muškarci, žene, invalidi.

Sada je odgovornost nas kao građana da radimo naš dio posla - da sagradimo bolju, pošteniju Ameriku. Zahvalana sam što sam među vama.

Baraku Obami i Mišel veliko hvala. Naša zemlja vam duguje veliku zahvalnost. Zahvaljujemo vam na vašem odlučnom vođstvu koje je puno značilo Amerikancima i ljudima širom svijetu.

Poruka mladima: cijeli život sam se borila za ono u što vjerujem. Imala sam uspjehe i poraze - neke čak i bolne. Mnogi od vas su tek na početku karijere. Imaćete uspona i padova, ali nikad ne treba da mislite kako nije vrijedno boriti se za ono u što vjerujete.

Mladim ženama poručujem da me ništa nije učinilo ponosnijom nego da budem vaša liderka. Znam da još nismo probile taj plafon od stakla, ali neko će jednog dana uspjeti. I nadam se - ranije nego što mi sada mislimo.

Svim djevojčicama - ne sumnjajte da ste vrijedne svake šanse da idete za svojim snovima.

Jako sam zahvalna na našoj zemlji i svemu što mi je dala. Još vjerujem, više nego ikad, da ako radimo zajedno, s uvažavanjem naših razlika i ljubavlju za naciju najbolji dani su pred nama.

Prijatelji, vjerujmo u sebe i ne gubimo srce. Ima još posla. Zahvalna sam što mogu da vas zastupam. Bog blagoslovio SAD - poručila je Klinton.

Izvor i foto: N1 Hrvatska/REUTERS/Carlos Barria

Portal Analitika