Društvo

Sjutra obilježavanje UNESCO Svjetskog dana nauke

Ministarstvo nauke Crne Gore u saradnji sa Sistemom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, Prirodnjačkim muzejom i Savezom Radio-amatera, obilježiće UNESCO Svjetski dan nauke za mir i razvoj, koji se sjutra tradicionalno obilježava u velikom broju zemalja širom svijeta.
Sjutra obilježavanje UNESCO Svjetskog dana nauke
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj datum predložen je na Svjetskoj naučnoj konferenciji u Budimpešti 1999. godine, sa ciljem da se skrene pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva. Tim povodom UNESCO je ustanovio Svjetski dan nauke za mir i razvoj, koji je prvi put obilježen 10. novembra 2002. godine.
 
U okviru obilježavanja UNESCO Svjetskog dana nauke za mir i razvoj, čija je ovogodišnja tema: „Naučni centri i naučni muzeji”, sjutra će, u prostorijama Prirodnjačkog muzeja Crne Gore biti upriličen program za učenike osnovnih škola, u okviru kojeg će biti organizovani obilasci  stalne postavke muzeja ” Priroda nas spaja”. Izložbe fotografija učenika osnovnih škola iz Crne Gore ”Najljepša je Crna Gora” a posjetioci će imati priliku da se u okviru radionice ”Živi svijet pod lupom” upoznaju sa različitim biljnim i životinjskim vrstama. Predstavnici Ministarstva nauke, Sistema UNa u Crnoj Gori i Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost će, u 10 sati, boraviti u posjeti predvidjenom programu.
 
Proslava UNESCO Svjetskog dana nauke biće obilježena i svečanim otvaranjem Univerzitetskog radio kluba „Student“, u zgradi Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta Crne Gore, sa početkom u 13 sati.  Generalni direktor Ministarstva nauke, dr Darko Petrušić i direktor Saveza radio-amatera Crne Gore Obrad Mišo Stanišić govoriće na svečanosti otvaranja rekonstruisanih i opremljenih prostorija kluba, čime će simbolično biti označen novi početak rada kluba, koji je bio vrlo aktivan u periodu 1987 – 1992. godine.
 
Takodje, u organizaciji Ministarstva kulture Crne Gore i Nacionalne komisije za UNESCO, u prostorijama Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju, biće upriličen program obilježavanja  ovog važnog datuma.

Portal Analitika