Društvo

Održane edukativne radionice i izložba “Neka plavo ostane plavo”

NVO Green Home je sa Agencijom za zaštitu životne sredine, danas u Tivtu organizovala edukativne radionice za učenike četiri odjeljenja četvrtog razreda Osnovne škole „Drago Milović“ u Tivtu.
Održane edukativne radionice i izložba “Neka plavo ostane plavo”
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Radionice pod nazivom „Neka plavo ostane plavo“ imaju za cilj podizanje svijesti djece školskog uzrasta o značaju očuvanja biljnog i životinjskog svijeta podmorja, te ljudskim aktivnostima koje ugrožavaju morski svijet. Učenicima su tokom radionica podijeljene bojanke koje na zanimljiv i ilustrativan način prikazuju najinteresantnije stanovnike podmorja te daju ideje šta svaki pojedinac može učiniti da se oni zaštite.

Radionice prati i izložba sačinjena od 16 informativnih i edukativnih panela koji daju osnovne informacije o morskim zaštićenim područjima, ugroženim vrstama i staništima koji pripadaju budućoj Natura 2000 ekološkoj mreži u Crnoj Gori te prijetnji za opstanak koje vode njihovom trajnom nestanku.

Cilj izložbe je skretanje pažnje javnosti na značaj očuvanja morskog biodiverziteta, čija postavka  na slikovit način prikazuje  karakteristike biljnih i životinjskih vrsta, kao i antropogene pritiske koji ih ugrožavaju, te daju ideje šta svaki pojedinac može učiniti da se zaštite. U vezi sa tim, učenicima je posebno skrenuta pažnja na brojne pritiske koji ugrožavaju opstanak živog svijeta podmorja, kao što su neprimjereno odlaganje otpada, neplanska i prekomjerna urbanizacija obale i turističkih infrastruktura, neadekvatno planiran pomorski transport i uticaj masovnog turizma, kao i moguće visokorizične investicije kao što je istraživanje i proizvodnja nafte i gasa iz podmorja.

Radionice i izložba „Neka plavo ostane plavo“ su organizovane u sklopu projekta „4M: Mapiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru“, koje realizuju Green Home, Udruženje Sunce iz Splita, JU za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na moru Dubrovačko Neretvanske županije i Agencija za zaštitu životne sredine.

Projekat je finasiran uz podršku EU, kroz Program prekogranične saradnje Hrvatska - Crna Gora 2007-2013.

Portal Analitika