Svijet

Melanija Tramp: Iz slovenačkog sela do Bijele kuće

Supruga Donalda Trampa, koji je pobijedio na izborima za predsjednika SAD-a, Melanija je bivša slovenačka manekenka rođena je prije 45 godina u mjestu Sevnica u Donjeposavskoj regiji, a na modnu pistu je zakoračila sa 16 godina.
Melanija Tramp: Iz slovenačkog sela do Bijele kuće
Portal AnalitikaIzvor

Za svoj put do Bijele kuće može da zahvali jednom slučajnom susretu 1987. u glavnom gradu njene rodne Slovenije.

"Odlazio sam sa modne revije u Ljubljani i vidio je ispred zgrade. Vjerovatno je čekala prijateljicu", ispričao je za ageniju Rojters slovenački fotograf Stane Jerko. "Zapazio sam je jer je bila visoka i mršava. Prišao sam joj i predložio probno fotografiranje".

Radila je kao manekenka u Evropi dok se 1996. nije nastanila u Njujorku. Trampa je upoznala krajem te decenije, a njihova veza je privukla veću pažnju medija nakon pokretanja Trampovog rijaliti TV programa „Šegrt“ koji ga je izvukao finansijski nakon trećeg od ukupno četiri dosadašnja Trampova bankrota.

Melanija se udala za Trampa 2005. i danas je majka 9-godišnjeg Barona, ukupno petog djeteta ovog milijardera. Poznata je po tome da kupuje odeću poznatih dizajnera koju ovi rade u samo jednom primerku.

Za naslovnu stranu „Voga“ fotografisali su je u 200.000 dolara vrijednoj vjenačnici koju su specijalno za nju uradili Džon Galijano i Kristijan Dior. Kako „Politiko“ primećuje ta naslovnica sa propratnim tekstom naziva „Kako se udati sa milijardera“ i dalje je „zlatni standard“ za svaku sponzorušu.

Melanija Tramp je u poslednje tri godine u nekoliko intervjua koje je dala govorila o tome kako je „zaposlena mama“, ali američki mediji su pisali  da se to po njenom Tviter nalogu baš i ne bi reklo. 

Bila je uz supruga kada je prošle godine u njujorškom Tramp Taueru objavio da će se kandidovati za predsjednika, ali od tada pa gotovo sve do samog kraja kampanje Melanija se sklonila u drugi plan i rijetko dolazila na njegove skupove. Zaštitila je supruga kada je objavljen video snimak na kojem prostački govori o ženama. Kazala je da njen suprug "poštuje žene i daje im istu priliku" kao muškarcima.

Roditelji Melanije Tramp već duže vrijeme žive u Americi. Njen otac Viktor poznat je u tom kraju, jer radio u auto mehaničarskim servisima, a bio je politički aktivan, kao član Saveza komunista. Majka Amalija je radila u fabrici "Jutranjka" koja je proizvodila dječju odjeće. Viktor ima iz prvog braka sina, a uz Melaniju Knavsovi imaju i ćerku Ines.

Iz Trampove kampanje, međutim, tvrde da joj otac nikada nije bio politički aktivan, da je  bio menadžer u automobilskoj kompaniji, a majka modna dizajnerika.

Trijumf  Trampa slavljen je u kafićima u Sevnici, rodnom mjestu Melanije. I premijer Slovenije Miro Cerar putem Twittera istakao je slovenačko porijeklo Melanije.

U njenoj biografiji ima i nekih "rupa", kao ona da je završila arhitekturu u Ljubljani, a oni koji je dobro znaju kažu da to jednostavno nije istina.

Priredila: V.R.

Portal Analitika