Politika

Abazović: U atmosferi političke krize ne smije se dati mandat onima koji nemaju većinu

''Ovdje sam jer sam određen ispred opozicije da predstavljam 39 poslanika i da govorim u ime 180 hiljada građana, čistih kao suza, koji su uprkos atmosferi državnog udara, uprkos neizmjernom broju zloupotreba koje su se desile na izborni dan, većinski odlučili da Crna Gora dođe do promjene'', kazao je Dritan Abazović nakon jutrašnjih konsultacija sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.
Abazović: U atmosferi političke krize ne smije se dati mandat onima koji nemaju većinu
Portal AnalitikaIzvor

On je u izjavi za novinare naveo da u amosferi političke krize nije dobro dati mandat onima koji nijesu ispunili uslove za formiranje nove vlade, te da bi se trebao dati onima koji pred njim dođu sa najvećim brojem podrške u broju poslanika.

''Obavijestio sam gospodina Vujanovića da sam predstavnik najvećeg broja poslanika koji će danas doći na konsultacije. Da čak i ako računamo DPS koji je osvojio 35 mandata, jedan mandat je osvojila Liberlana partija koja dolazi zasebno na konsultacije i dva Socijaldemokrate. Kada sve to saberemo to je 38 što je opet manje od našeg broja mandata i da u ovakvoj atmosferi žestoke političke krize koja je nastala, nije dobro da se mandat da nekome ko nije obezbijedio i dalje, takva informacija i dalje ne postoji, da je neko obezbijedio 41 poslanika ili više za sastavljanje nove vlade. Ako nekome treba das e podijeli mandat onda treba da se podijeli mandat onima koji su došli sa najvećim brojem podrške u broju poslanika'', istakao je Abazović.

Kako je dalje naveo sada je na manjinskim partijama sada odgovornost a da ponuda opozicije ostaje i dalje otvorena.

''I dalje ostaje otvorena ponuda opozicije koja ide prema manjinskim partijama da oni izaberu model u kojem će oni sastavit Vladu sami ili sa građanskim dijelom opozicije bez Demokratskog fronta koji bi podržavao takvu Vladu u parlamentu Ostaje otvorena podrška i velika je odgovornost na njih da zaista ne doprinesu dalje produbljivanje političke krize i ozbiljne socioekonomske situacije koja je nastala u zemlji'', istakao je Abazović.

U daljem obraćanju medijima Abazović je kazao da je od vitalnog značaja rješavanje slučaja državnog udara.

''Mi takođe pozivamo sve nadležne institucije da konačno rasvijetle slučaj takozvanog državnog udara. Ja sam kao građanin i kao političar iznenađen što nije sazvan Savjet za nacionalnu bezbjednost jer zaista jedna njegova izjava je išla u pravcu da je bilo predviđeno najveće krvoproliće nakon Drugog svjetskog rata. Ako takva aktivnost ne zaslužuje da se sastanu svi najveći bezbjedonosni organi onda zaista imamo ozbiljne sumnje i zaista imamo ozbiljne probleme'', naveo je Abazović.

Kako je istakao opozicija stoji pri mišljenju da su izbori neregularni ali imaju želju da sastave Vladu koja će organizovati ''prve slobodne i fer izbore u Crnoj Gori''.

''Opozicija ne priznaje izbore i misli da su bili neregularni ali želimo da sastavimo Vladu koja će moći da organizuje prve slobodne i fer izbore. Jer ako bilo ko od građana Crne Gore misli da će DPS organizovati za četiri godine ili za dvije godine izbore koji će biti kvalitetniji nego ovi što su bili 16. oktobra u velikoj je zabludi i mi kao zemlja imaćemo dodatne probleme. Može da dođe i do produbljenja političke krize, bojkotovana je konstitutivna sjednica parlamenta, vidjećemo da li će se tako nastaviti da li će biti još aktivnosti u tom pravcu a to nikome nije u interesu. Mi smo zainteresovani da se tenzije u Crnoj Gori smanje a mogu se smanjiti jedino ako budemo napravili Vladu bez Demokratske partije socijalista'', dodao je Abazović.

Povodom ocjena međunarodnih institucija o slobodnim i fer izborima Abazović je istakao da se treba sačekati i vjdeti reakcija na novu dokumentaciju koja će im biti proslijeđena.

''Što se tiče međunarodnih ocjena ne bih ih detaljnije komentarisao već bih samo zbog građana napomenuo da je EU više puta u svojim izvještajima tražila od nadležnih crnogorskih organa da se rasvijetli afera snimak koja se nikad rasvijetlila nije i da oni nijesu toliko neupućeni u ono što se dešava u Crnoj Gori. Sigurno je da je u ovom trenutku prioritet učlanjenje Crne Gore u NATO i evidentno je da je to pitanje završena stvar ali to ne mijenja istinu koja postoji kod nas. Čak ni pitanje učlanjenaj Crne Gore u Evropsku uniju ne može biti iznad ustava i volje građana Crne Gore kakva god ona bila. Mi smo imali neregularne uslove a uskoro će sve to biti i dokumentovano i predato svim međunarodnim adresama i vidjećemo kako će se međunarodna zajednica postaviti u odnosu na neke novonastale događaje'', istakao je Abazović.

On je na kraju istakao da su izbori u Americi pokazali da i kod njih građani traže promjenu, te da pobjeda Donalda Trampa neće uticati na evroatlanski put Crne Gore.

''Moram da istaknem da nije pobijedio moj favorit iako mislim da su bila zaista dva loša kandidata. Ali možemo nešto da naučimo od Amerikanaca. I oni žele nešto da promijene i oni žele da izađu iz mainstrima. Da li radi frizure ili radi nečeg drugog to je nebitno ali građani traže da izađu iz nečeg što je postala dosada opšti mainstrim bez ikakvih inovacija tako da čestitam izabranom predsjedniku i ne mislim da će to na bilo koji način uticati na naš evroatlanski put i da se u odnosima sa Crnom Gorom ništa neće promijeniti'', zaključio je Abazović.

L.Đ.

Portal Analitika