Svijet

Šta kaže Evropa: "Divne vijesti" i iznenađenje

Donald Tramp pobijedio je na predsjedničkim izborima u SAD, a rezultati izbora su kod nekih Evropljana izazvali iznenađenje, dok su drugi čestitali.
Šta kaže Evropa: "Divne vijesti" i iznenađenje
Portal AnalitikaIzvor

Među prvima Donaldu Trampu je čestitao ruski predsednik Vladimir Putin, koji je izrazio uvjerenost da će doći do dijaloga između Moskve i Vašingtona.

Francuska desničarka Marin Le Pen čestitala je na svom Tviter profilu Trampu i “slobodnom američkom narodu“.

Čestitao je i mađarski premijer Viktor Orban poručivši da je "demokratija još živa".

"Kakve divne vijesti. Demokratija je još živa", objavio je Orban na svom Fejsbuk profilu.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu čestitao je republikancu, ističući da će Ankara ojačati "odnose i saradnju zasnovane na povjerenju" sa SAD.

Evropska unija će nastaviti da sarađuje sa SAD posle izbora republikanskog kandidata Donalda Trampa za novog predsjednika SAD, poručila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Fedrika Mogerini.

"Veze EU i SAD su dublje od bilo kakve promjene u politici", istakla je Mogerini, preneo je AFP.

"Nastavićemo zajedničku saradnju, ponovo otkrivajući snagu Evrope", navela je Mogerini.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je da će EU biti teže sa Donaldom Trampom, koji je izabran za novog predsjednika SAD, nego sa prethodnom američkom administracijom.

"Biće teško, teže nego sa prethodnim administracijama, ali on je izabran za predsjednika na slobodnim izborima", rekao je Šulc za radio "Evropa1".

Međutim, ima i onih koji su šokirani pobedom Tranpa. Njemačka ministarka odbrane Ursula von der Lejen navela je da je Trampova pobjeda “veliki šok“.

“U interesu Evrope je da SAD ostanu otvorene prema svijetu“, rekla je ona, aludirajući na to da Tramp spriječi izolaciju SAD.

Član njemačke partije CDU Norbert Rotgen naveo je da niko zapravo nema predstavi šta bi novi predsjednik SAD mogao da uradi.

“Ako ljutiti glas uđe u službu i postane glas najmoćnijeg čovjeka na svijetu... Geopolitički smo u veoma neobičnoj situaciji“, rekao je on.

"Moramo da poštujemo budućeg predsjednika SAD. Nadam se da ćemo pronaći način da sarađujemo", poručio je Šulc, preneo je Rojters.

Francuski ambasador u SAD napisao je na svom Tviter profilu da se posle Bregzita i izbora u SAD “svijet raspada pred našim očima“. Taj tvit je kasnije obrisao.

Španski premijer Marijano Rahoj je takođe čestitao Trampu i naveo da će nastavljena saradnja sa SAD. Međutim, španski mediji ne gledaju baš blagonaklono prema sljedećem predsjedniku SAD, a naslovnica “El Periodika“ piše “Bože, oprosti Americi“.

Njemački ministar pravde Hajko Mas izjavio je da će poslije pobjede Donalda Trampa, na predsjedničkim izborima u SAD, svijet biti - luđi, prenosi Rojters.

"Nije kraj svijeta, ali će svet biti luđi", napisao je Mas na svom Tviter profilu.

Portal Analitika