Društvo

Nevrijeme na sjeveru zemlje: Pod vodom skoro 200 domova

Usljed obilne kiše koja pada od nedjelje nabujale su rijeke na sjeveru zemlje, izlile se iz korita i gotovo 200 porodica ostavile bez doma.
  Nevrijeme na sjeveru zemlje: Pod vodom skoro 200 domova
Portal AnalitikaIzvor

Najteža situacija je u Beranama i Petnjici gdje su lokalne uprave proglasile vanredno stanje. Manje alarmantno je u Rožajama, ali u toj opštini strahuju od novih padavina koje bi mogle podići nivo Ibra.

Potpredsjednik opštine Berane Rade Kljajić nakon sjednice Opštinskog štaba za upravljanje u vanrednim situacijama kazao je da je pod vodom nekoliko desetina domaćinstava.

“Zbog obilnih dvodnevnih padavina izlila se Bistrica cijelom dužinom do rijeke Lim, a poplavljeno je više od 100 domaćinstava u Lušcu, sa desne strane puta, dijelu donjih Pešaca, Budimlji, izbjegličkom naselju Riversajd sa oko 380 porodica i naselju Talum. U tim naseljima ima više od 600 djece, bolesnih i starih ljudi, a imamo i desetak novorođenčadi”, kazao je Kljajić. Bistrica je znatno oštetila infrastrukturu na putu Berane – Lubnice, pri čemu je prekinut  i cjevovod sa Merića vrela. Stradali su i stubovi dalekovoda pa su bez struje ostali potrošači Buča, Lušca, Pešaca, Doca i sela Lubnice i Kurikuće.

Kljajić je rekao da je Opštinski štab predložio da  svi stanovnici sa Taluma i iz naselja Riversajd, koji ne mogu da se vrate u svoje kuće,  budu  smješteni u šatorskom naselju na platou ispred nekadašnje upravne zgrade fabrike celuloze i papira na Rudešu, ali će odluku o tome donijeti Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore i predstavnici UNHCR-a. Dio porodica, koje imaju potrebu za medicinskom njegom, biće smještene u privatnim kućama. Sva raspoloživa mehanizacija opštine i privatnih preduzetnika je na terenu, a pripadnici Službe zaštite i spašavanja od preksinoć čine sve kako bi ukrotili rijeke koje se izlivaju iz korita. Prema riječima načelnika ove službe Tiha Bogavca, oni su nemoćni u slučajevima kada je voda bukvalno opkolila kuće, mogu da reaguju samo tamo gdje djelimično puni podrumske prostorije.

img-4762-640x480

Direktor JP „Vodovod i kanalizacija“ Vuko Todorović kazao je da je situacija sa vodosnabdijevanjem u beranskoj opštini izuzetno teška nakon što je klizište na magistralnom putu prema Lubnicama odnijelo vodovodne cijevi.

“ Cjevovod od Merića vrela je u prekidu zbog klizišta koje je oštetilo put Berane - Lubnice i grad se sada snabdijeva sa alternativnog izvorišta Manastirsko vrelo. Ovo izvorište je aktivirano u  konsultacijama sa Institutom za javno zdravlje i sanitarnim inspektorom, ali ova voda ne može da se koristi za piće već isključivo u tehničke svrhe”, istakao je Todorović. Iz Vodovoda su poslali zahtjev Institutu za javno zdravlje za hitno uzorkovanje vode sa Merića vrela kako bi se ispitala njena bakteriološka ispravnost. Todorović je rekao kao u tom preduzeću pokušavaju da iz susjednih opština obezbijede cisterne sa pitkom vodom, ali pijaće vode nemaju ni u opštinama u okruženju. “Čim prilike dozvole, obezbijedićemo cisterne sa pijaćom vodom na nekoliko lokacija u gradu. Za sada je važno da građani shvate da je voda sa gradskog vodovoda isključivo za tehničku upotrebu i da je ne smiju piti ni nakon prokuvavanja”, ponovio je Todorović.

Ukoliko kiša  u Beranama nastavi da pada istim intenzitetom narednih dana, iz Opštinskog štaba za upravljanje u vanrednim situacijama poručuju da će im biti neophodna pomoć države. - Opština ne raspolaže adekvatnom mehanizacijom kao ni smještajnim kapacitetima za zbrinjavanje evakuisanog stanovništva – saopšteno je iz štaba.

Opštinski tim za upravljanje vanrednim situacijama proglasio je juče vanredno stanje zbog, kako je za  Pobjedu kazao  predsjednik petnjičke opštine Samir Agović, nezapamćenih poplava koje su ih pogodile. On je dodao da je voda poplavila imanja i kuće i pričinila ogromne materijalne štete, pa je Štab donio odluku da se  proglasi vanredno stanje  kako bi se sva raspoloživa mehanizacija pokrenula i izbjegle moguće ljudske žrtve.

Izlile su se Vrbička, Trpeška, Radmanska, Popča kao i rijeka Lješnica. Izlivanje iz korita ovih rijeka ugrozilo je najmanje 25 domaćinstava, pa su neka uz pomoć opštinskog tima i mještana evakuisana i smještena kod rodbine i prijatelja. Takođe je velika borba bila da se sačuva i stočni fond kao i poljoprivredni proizvodi, stočna hrana i slično. Znajući da ovakvo stanje zahtijeva brzu reakciju i odgovoran odnos svih na području naše opštine, ali i države, opštinski tim je reagovao na najbolji mogući način - kazao je predsjednik petnjičke opštine. On je rekao da im je u borbi sa vodenom stihijom u pomoć pritekla Vojska Crne Gore, angažovani na izgradnji vodovoda, mehanizacija i ljudstvo firme ,,Bemaks“, privatni preduzetnici, mašine i radnici Komunalnog preduzeća i drugi. Agović se nada da će se vremenske prilike ubrzo normalizovati i rijeke vratiti u korita.

“O svemu što smo do sada učinili obavijestili smo MUP Crne Gore, Direktorat za vanredne situacije, ministarstva zdravlja i odbrane i Dom zdravlja u Beranama. Opštinski tim prati situaciju na terenu i ima kontakte sa građanima dok se istovremeno radi na sanaciji”, kazao je Agović. 

poplave

Oko 350 osoba iz izbjegličkog naselja Riversajd zbrinuto je sinoć oko 22 sata u prostorijama bivše fabrike Celuloza – potvrdio je Pobjedi direktor Uprave za zbrinjavanje izbjeglica i azilante Željko Šofranac, sa kojim smo razgovarali nakon završene akcije. Šofranac je ispričao da je najkritičnije stanje u Beranama, a da su juče predstavnici ministarstva rada i socijalnog staranja i Uprave za zbrinjavanje izbjeglica obišli najugroženija naselja na sjeveru Crne Gore, prije svega u Beranama, Andrijevici i u Gusinju. -U Riversajdu je voda probila nasip, oko 350 osoba je bilo potpuno okruženo vodom, pa smo ih morali hitno evakusati.

“Uz pomoć opštine Berane, UNHCR, Centra za socijalni rad i Crvenog krsta Crne Gore i Sektora za vanredne situacije i preko kriznog štaba uspjeli smo da većinu tih lica zbrinemo u prostoru bivše Celuloze, tako da će noć provesti pod čvrstim krovom. Nekoliko ugroženih porodica prebačeno je u privatni smještaj”, rekao je Šofranac. On je dodao da  su, posredstvom UNHCR – a i Crvenog krsta uspjeli da obezbijede palete, vreće za spavanje, šporete, hranu, vodu, toalete... Šofranac je naglasio da je juče bilo problematično i 12 prostora u Andrijevici jer je Lim prijetio da poplavi taj dio prostora, dok je u Gusinju Vruja ugrozila 9 objekata.

poplave-6

“ Imali smo pomoć predsjednika opština Anele Čekić, Srđe Mašovića i Dragoslava Šćekića, sve u službi da se ugroženim najhitnije pomogne”, rekao je Šofranac.

Noć između ponedjeljka i utorka bila je besana za Rožajce. Kiša je neprestano padala više od 20 sati i izazvala je brojne probleme građanima kako u gradskom tako i na seoskom području. Prema informacijama iz lokalne uprave, najugroženija su domaćinstva u Ulici oslobođenja, te u MZ Koljeno i Radeva Mahala, gdje su se izlile Lovnička rijeka i Županica, koje su poplavile dvorišta i podrume kuća, te oštetile put i drugu infrastrukturu.

Situacija na području opštine Ulcinj zasad je stabilna i nema poplava, iako je vodostaj Bojane na nekoliko lokacija u porastu, saopšteno je iz Službe zaštite i spašavanja.

Pobjeda

Portal Analitika