Svijet

Tramp predsjednik SAD, svijet u šoku, berze u padu

Američki milijarder Donald Tramp novi je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Svijet iznenađen njegovom pobjedom. Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman napisao je, da je pobjeda Trampa katastrofa za Ameriku i dodao da je SAD " propala država s propalim društvom". Dolar i berze u padu.
Tramp predsjednik SAD, svijet u šoku, berze u padu
Portal AnalitikaIzvor

13.50 - Američki predsjednik Barak Obam apozvao je danas svog nasljednika Donalda Trampa na sastanak koji je zakazan za četvrtak u Bijeloj kući.

11.29 - Iz svijeta počinju da stižu prva reagovanja na vijest o pobjedi republikanskog kandidata na izborima za predsjednika SAD.

11.02 - Američki mediji javljaju da se u nekoliko gradova održavaju protesti zbog pobjede Donalda Trampa na izborima u SAD. Radi se uglavnom o studentima i aktivistima pokreta za zaštitu manjina.

11:01 - Donald Tramp dobio je jedan elektorski glas u Mejnu. I dalje se ne zna ko je dobio Mičigen, Nju Hempšir i Minesotu.

10:00- Berze u padu

Akcije na evropskim berzama su počele trgovanje u padu, nakon što je republikanski kandidat Donald Tramp izabran za predsjednika SAD, pobijedivši tako demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton i izazivajući strah kod investitora širom svijeta.

 
 

U ranom trgovanju, londonski indeks akcija FTSE 100 je pao za 1,87 odsto, na 6.718,85 poena, frankfurtski DAX 30 za 2,9 odsto, na 10.181,89 poena, a pariski KAK 40 za 2,8 odsto, na 4.350,07 poena u odnosu na vrijednost sa jučerašnjeg zatvaranja berze, prenosi agencija Frans pres. Tržišta akcija su se, međutim, brzo povratila, pa je tako 15 minuta od otvaranja berze londonski FTSE bio u minusu od tek 0,50 odsto.

09:30- Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je danas pobjedu Donaldu Trampu na predsjedničkim izborima u SAD.

09:25 - Mogerini: EU nastavlja saradnju sa SAD

EU će nastaviti da sarađuje sa SAD poručila je danas visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Fedrika Mogerini.

"Veze EU i SAD su dublje od bilo kakve promjene u politici", istakla je Mogerini.

09:21 - "Stonsi" za kraj

Zanimljivo je da je Donald Tramp govornicu napustio uz pjesmu "You Can't Always Get What You Want" grupe "Rolling Stones".

09:13 - Krugman: Katastrofa za Ameriku

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman napisao je kako je Amerika propala država s propalim društvom.Dodao je da je pobjeda Trampa katastrofa za Ameriku.

U toku je objavljivanje preliminarnih rezultata izbora. Za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova.

08: 55 - Novi predsjednik Amerike Donald Tramp obratio se svojim biračima i svim građanima SAD rečima da će služiti svim građanima Amerike.

"Upravo sam primio poziv od Hilari Klinton i čestitala nam je na pobjedi. I ja sam njoj čestitao na dostojnoj borbi, ona je radila dugi niz godina za našu zemlju i na tome joj moramo biti zahvalni. Sada je vrijeme da se ujedinimo i težimo ka boljoj budućnosti za Ameriku, rekao je je Tramp u obraćanju svojim pristalicama nakon proglašenja pobjede. On je poručio da "ćemo kroz težak rad ponovo sagraditi Ameriku jer ona ima ogroman potencijal. Tramp je kazao da će SAD imati dobre odnose sa svim zemljama koje to žele"

08: 40 - Hilari Klinton priznala poraz u telefonskom razgovoru sa republikanskim kandidtom! Donald Tramp Novi predsjednik SAD, javlja CNN.

08: 35 - U Trampovom štabu već slave, javlja CNN. Washington post objavio da Tramp ima već 276 elektorskih glasova.

08: 24 -  Tramp pobijedio je na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, javile su agencije. Donald Tramp stigao u štab, očekuje se da će se obratiti pristalicama.

08.20 Republikanski kandidat Donald Tramp pobijedio je u Pensilvaniji i na Aljasci, poslije čega su mu potrebna još samo tri elektorska glasa za pobjedu na američkim predsjedničkim izborima. Zajedno sa 20 elektorskih glasova iz Pensilvainije i tri sa Aljaske, Tramp ima 267 glasova.

08:06 - Iz štaba Hilari Klinton saopštili da se ona neće obraćati javnosti. Analitičari na CNN-u raspravljaju da li bi Klinton trebala već da prizna poraz

07:51 - Washington post je objavio da je Pensilvanija glasala za Trampa sa svojih 20 elektora, ali je CNN umjesto te vijesti objavio da je milijarder dobio podršku Aljaske za ukupno 247 glasova. WP je objavio da Tramp sad ima već 264 elektorska glasa.

7.35 Nevada je glasala za Hilari - novih šest elektora sa 48,9 odsto glasova, a poslije dužeg vremena stigle su nove projekcije - Tramp je osvojio Jutu sa natpolovičnim brojem glasova i zaradio je novih šest elektorskih glasova. Evan Mekmalin, bivši agent CIA i Mormon je pretekao Klintonovu i kao nezavisni kandidat stigao do druge pozicije u svojoj državi.

7.30 Prema projekcijama Guardiana, Klinton ima 215 elektora, a Tramp 267.

7:25 Klinton je u Nju Hempširu uvećala prednost u odnosu na Trampa, ali ta izborna jedinica nosi samo četiri elektorska glasa. Hilari i dalje zaostaje u Arizoni (11 elektorskih glasova), Mičigenu (16 elektorskih glasova) i Pensilvaniji (20 elektorskih glasova), a prebrojavanje glasova se bliži kraju.

7:00 - Francuski ambasador u SAD dao je apokaliptičnu izjavu povodom sve izvjesnije pobjede Donalda Trampa:

"Nakon Bregzita i američkih izbora, ništa više nije nemoguće. Svijet se ruši pred našim očima."

6:55 - Karl Bilt, nekad prvi visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu i bivši premijer Švedske, na Tviteru je napisao da je izborna trka gotova.

"Tramp je osvojio Viskonsin i probio takozvani 'plavi zid' Klintonove. Gotovo je."

6:52 U Nju Hempširu je Tramp povratio primat u odnosu na protivkandidatkinju, od koje trenutno ima 537 glasova više.

6:29 Klinton je povratila minimalnu prednost u Nju Hempširu, ali je u Viskonsinu nadomak poraza, pošto nakon 80 odsto prebrojanih listića ima 95.000 glasova manje od Trampa.

6:21 Prema projekcijama Guardiana, Klinton trenutno ima 209 elektora, a Tramp 244.

6:06 U Pensilvaniji je trenutno "mrtva trka" između dvoje kandidata. Nakon 90 odsto prebrojanih listića Tramp ima oko 7.000 glasova više od Hilari. Ova država je značajna jer nosi 20 elektorskih glasova.  

09nytforecast

 

5:50 U projekciji koju prikazuje "New York Times", Trampu se daje preko 95 posto šanse da postane sljedeći predsjednik SAD. Projekcija NYT-a je bazirana na prebrojanim glasovima, kao i na ranijim izborima u američkim državama.

Tramp je osvojio Floridu koja se od početka pominjala kao ključna zemlja. Iznenađujuće, vodi u Viskonsinu kojeg je Hilari Klinton očito uzela zdravo za gotovo, s obzirom da tokom kampanje nogom nije kročila u ovu zemlju. To bi je moglo koštati izbora.

No, najveća borba, borba vrijedna Bijele kuće, u ovim trenucima vodi se u Mičigenu koji nosi 16 elektora. Tijesno je u Ajovi gdje je Tramp prešao u prednost, baš kao i u Nju Hempširu. U posljednje tri navedene zemlje razlika je u nekoliko hiljada glasova. U sve tri zemlje trenutno je u vođstvu Tramp. Ako tako i ostane, on će postati novi predsjednik SAD.

5:42 Prema projekcijama Guardiana, Klinton trenutno ima 209 elektora, a Tramp 232. Trampu, da bi proglasio pobjedu, nedostaje 38 elektorskih glasova.

5:40 Iako je prebrojana samo četvrtina glasova, izvjesno je da će Hilari Klinton pobijediti u Kaliforniji, državi koja nosi najviše elektorskih glasova- 55. Da li će to biti dovoljno nakon gubitka Floride, saznaćemo uskoro.

5:22 Prema projekcijama Guardiana, Klinton sad ima 197 elektora, a Tramp 216.

5:17 Tramp je osvojio i Sjevernu Karolinu- nakon 93 odsto prebrojanih listića ima 220.000 glasova više od Hilari Klinton.

5:11 Prema projekciji CNN-a, Klinton trenutno ima 190 elektora, a Tramp 186.

5:05 CNN je na 69 odsto prebrojanih listića proglasio pobjedu Klinton u Koloradu, što će joj donijeti još devet elektorskih glasova.

4:59 Donald Tramp je i definitivno osvojio Floridu, sa preko 100.000 glasova više od Hilari Klinton.

4:40 Prema prognozi CNN-a, Klinton nakon pobjede u Virdžiniji ima 122 elektora, a Tramp 167.

4:29 Prema projekciji CNN-a, Tramp je pobijedio u Ohaju, koji je značajan jer su republikanski kandidati koji su pobijedili u toj državi u zadnjih 56 godina uvijek postajali predsjednici.

4:22 Prema prognozi CNN-a, Klinton trenutno ima 109 elektora, a Tramp 149.

3:49 Prema projekciji CNN-a, Klinton sad ima 104 elektora, a Tramp 136.

3:47 Prema najnovijim vijestima sa Floride, Tramp i dalje održava razliku od oko 120.000 glasova u svoju korist. U izbornoj jedinici Brouard Kaunti prebrojano je oko 75 posto glasova, a iako Hilari vodi sa značajnom prednošću u tom okrugu, razlika se ne smanjuje. Tramp je na korak od osvajanja Floride, koja bi mogla biti ključna stanica na njegovom putu prema Bijeloj kući.

3.37 Izuzetno neizvjesno je i u Virdžiniji, gdje je nakon 79 odsto prebrojanih listića Tramp u prednosti za oko 12.000 glasova.

3.30 Na Floridi je ponovo došlo do preokreta- kako javlja CCN, nakon prebrojanih 94 odsto glasova sada vodi Tramp sa 49,2 posto, dok je za Hilari Klinton glasalo 47,7 posto birača. Florida nosi čak 29 elektorskih glasova. Na prošlim izborima je na Floridi tijesno pobijedio Obama.

3:13 Prema prognozi CNN-a, Klinton sad ima 97 elektora, a Tramp 128.

3:03 CNN prognozira da je Klinton pobijedila u Njujorku.

3:00 Prema prognozi CNN-a, Klinton sada ima 97 elektora, a Tramp 84.

2:54 Klinton u urbanim područjima ostvaruje bolje rezultate od Obame prije četiri godine, ali Tramp bilježi velike uspjehe u ruralnoj Americi

2: 44 U Pensilvaniji vodi Klinton sa 79 posto, dok Tramp ima 18 posto.

2:40 Prema trenutnom stanju, u Konektikatu vodi Klinton sa 66 posto, dok Tramp ima 29 posto.

2:38 Prema trenutnom stanju, u Sjevernoj Dakoti vodi Tramp sa 69 posto, dok Klinton ima 25 posto.

2:36 Prema prognozi CNN-a, Klinton u vom trenutku ima 68 elektora, a Tramp 66.

2:33 U Ilinoisu vodi Klinton sa 52 posto, dok Tramp ima 42 posto.

2:26 Prema prvim dostupnim rezultatima, u Misuriju vodi Tramp sa 49 posto, dok Klinton ima 47 posto.

2:21 Prema trenutnom stanju, u Kanzasu vodi Donald Tramp sa 64 posto, dok Klinton ima 31 posto. U Mičigenu vodi Klinton sa 49 posto, dok Tramp ima 45 posto.

2:13 Prema trenutnom stanju, u Teksasu vodi Donald Tramp sa 53 posto, dok Klinton ima 43 posto.

2:08 Prema trenutnom stanju, u Tenesiju vodi Donald Tramp sa 70 posto, dok Klinton ima 25 posto. U Alabami zasad Tramp ima 57, a Klinton 41 posto.

2.05 CNN prognozira da je Klinton pobijedila u Masačusetsu, Nju Džerziju, Delaveru i Merilendu, a Tramp u Oklahomi.

2:01 Klinton je prešla u vođstvo i u Sjevernoj Karolini, kao i u Ohaju.

1:50 Klinton je preuzela vođstvo na Floridi. Ima 2,988.000 glasova, dok ih Tramp ima 2.911.000.

1:41 Prema trenutnom stanju, u Ohaju vodi Donald Tramp sa 50 posto, dok Klinton ima 46 posto.

1:36 Stigli su i prvi rezultati iz Sjeverne Karoline- prema trenutnom stanju, u Sjevernoj Karolini vodi Donald Tramp sa 69,6 posto, dok Klinton ima 28,4 posto.

1:33 CNN prognozira da je Tramp pobijedio u Zapadnoj Virdžiniji.

1:30 Prema trenutnom stanju, u Južnoj Karolini vodi Donald Tramp sa 51 posto, dok Klinton ima 47 posto.

1:20 Prema trenutnom stanju, u Džordžiji vodi Donald Tramp sa 75 posto, dok Klinton ima 21 posto.

1:15 CNN javlja da u Virdžiniji Tramp sad ima 45, a Klinton 49 posto.

1.08 CNN javlja da Tramp u ovom trenutku ima 65,7 posto, a Klinton 31.4 posto na Floridi.

1:00 CNN prognozira da Tramp pobjeđuje u Kentakiju (8 elektora) i Indijani (11 elektora), a Hilari Klinton u Vermontu (3 elektora).

0:42 Sljedeći prvi rezultati stići će iz Sjeverne Karoline.

00:22 Donald Tramp uvjerljivo vodi i u Indiani. Osvojio je 69,2 posto glasova, dok je Klinton na 27,5 posto glasova.

00:17 Prema prvim rezultatima, Tramp vodi i u Nju Hempširu s 52 posto glasova, dok Klinton zasad osvaja 41 posto glasova. 2012. godine u Nju Hempširu je pobijedio Barak Obama.

00:12 Donald Tramp vodi u Kentakiju sa čak 80 posto glasova. Radi se o saveznoj američkoj državi u kojoj Republikanci tradicionalno pobjeđuju.

CNN je ranije objavio i rezultate prve izlazne ankete. Većina birača, pokazuje anketa, odlučila je za koga će glasati još u septembru - samo pet posto ih je odluku donijelo u zadnjih nedjelju dana.

Na izbore je izašlo oko 120 miliona Amerikanaca-70 posto bijelaca, 12 posto Afroamerikanaca i 11 posto Latinoamerikanaca.

Portal Analitika