Politika

Foreign policy: Drsko miješanje Rusije u crnogorske izbore!

Proteklih nekoliko mjeseci, Amerikanci strahuju da bi integritet njihovog izbornog procesa mogao da bude kompromitovan.
Foreign policy: Drsko miješanje Rusije u crnogorske izbore!
Portal AnalitikaIzvor

Dokazi su ubjedljivi, piše Foreign policy. Američka Vlada sumnja da su Rusi hakovali mejlove Demokratske stranke a sumjaju i da su upali u imejlove Hilari Klinton. Ipak su Rusi, navodi FP, u SAD bili suptilni... ali ne i na Balkanu! Amerikanci bi zaista trebalo da obrate pažnu kako je to kad Rusija zaista želi da se miješa u izbore – onda nek pogledaju što se dešava u Jugoistočnoj Evropi.

„Balkanske države su postale laka meta za Rusiju zbog svog evropskog i euroatlantskog stremljenja. Stoga Rusija nastoji da blokira dalje širenje NATO-a i uspori pristupanje Evropskoj uniji. Ako to nije moguće, Moskva želi da prošiti svoj uticaj u državama tog regiona sa ciljem da to iskoristi u budućnosti.

Iako su mnoge države u JI Evropi teže ka zapadnim vrijednoistima, u EU su ili u NATO ili makar u pristupnom procesu, Rusija od njih ne odustaje. Oslanjaju se na podržu pravoslavnih crkava i slovensku solidarnost, favorizovane ugovore za naftu i gas, namještene privatizacije kako bi obogatili svoje „omiljene“ političare... kako to nije dovoljno, mješa se u politiku i to ne izgleda ni malo lijepo“, piše Foreign policy.

„Ako razmotrimo nedavno izbore u Crnoj Gori, miješanje je bilo drsko čak i po ruskim standardima. Moskva je uložila u te izbore 16. oktobra nadajući se da bi anti-NATO srpski nacionalisti mogli da pobijede premijera Mila Đukanovića iza kojeg stoji multietnička i pro-NATO koalicija koja vlada skoro 30 godina.

Moskva je finansirala opozicione političke partije i demonstrante kao i anti-Đukanović medijsku oluju. Nisu uspjeli. Đukanović je osvojio više od 40 odsto glasova i dovoljno mandata u Parlamentu da bi i dalje vladao unutar pro-NATO koalicije u kojoj se nalaze i partije manjinskih naroda.

Ali, proruske snage imale su rezervni plan: srpski nacionalisti, agenti provokatori, obučeni u policijske uniforme, planirali su da iskoriste već najavljenje demonstracije da zapucaju na okupljenje građane koji su protiv Đukanovića, onda da pomognu okupljenoj masi da uđu u premiejrov kabinet gdje bi lažna policija uhapsila ili ubila Đukanovića.

Zavjeru, kreiranu u Srbiji, osujetila je crnogorska policija u posljednjoj minuti. Kolovođe, uključujući i nacionalne političare koji su nekad služili u srpskoj policiji i Srbin (koji se, sudeći prema ukrajinskim izvorima borio u Donbasu) su uhapšeni“, piše Foreign policy.

U tekstu se još govori o miješanju Rusije u drugim zemljama u JI Evropi. Zaključuje se da Balkan neće biti među prioritetima budućeg američkog predsjednika. „Bilo bi mnogo bolje i jeftinije suprotstaviti se ruskom utiacaju dodatnim naporom u približavanju tih zemalja EU i NATO gdje bi bili manje ranjivi na uticaj ruske meke moći“, zaključuju se u tekstu.

Prevod: Antena M

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

Portal Analitika