Društvo

Kurs Ebru umjetnosti

Institut Yunus Emre koji djeluje i radi u okviru Ambasade Republike Turske u Podgorici pocinje sa organizovanjem kursa Ebru umjetnosti. Upis je poceo 31. Oktobra i trajace do 14. Novembra 2016. Upis se vrsi u prostorijama Instituta Yunus Emre, ulica slobode br.78 u Podgorici. Kurs ce poceti, u ponedeljak 14. Novembra.
Kurs Ebru umjetnosti
Portal AnalitikaIzvor

Ebru je umjetnost slikanja po površini vode. Ebru umjetnost se u početku koristila u uvezivanju knjiga, dekorisanju papira i predmeta, i kao bordura na slikama i levhama. Kako se sve više razvijala, ebru umjetnost sve je više dobijala izgled zasebne umjetnosti, tako da su umjetnici počeli sa ukrašavanjem prostorija i enterijera apstraktnim ebru slikama, te je tako ebru postao zaseban dio islamske umjetnosti.

Neke od specifičnosti ebrua jesu recimo to, da se ne mogu izraditi dva identična ili potpuno ista ebrua, zatim da sam umjetnik ne može znati ustvari kako izgleda njegova slika sve dok papir ne izvuče iz posude. Neki od velikana su ebru smatrali trenutnim stanjem čovjekove duše i unutrasnjosti, što zbog odabira boja, kompozicije ili izgleda same slike koju dotična osoba slika, pa su ebru definisali i kao umjetnost čovjekove duše.

Ebru umjetnost datira na prostoru Republike Turske od vremena osmanlijske drzave do danasnjih dana.

 

Ebru umjetnost se dijeli na dvanaest osnovnih vrsta:

1.Batal - krupni ebru

2.Čićekli - cvijetni ebru

3.Čift - dupli ebru

4.Dalgali - valoviti ebru

5.Gel git - plima i oseka ebru

6.Hafif - blagi ebru

7.Hatip - ebru motivi

8.Neftli - ebru sa terpentinom

9.Serpmeli - pjegavi ebru

10.Šal - kašmirski ebru

11.Tarakli - češljani ebru

12.Yazili - pisani ebru

 

Kurs je besplatan i broj mjesta ogranicen.

Za vise informacija mozete pozvati na brojeve; 020 223 731, 020 223 741

Portal Analitika