Društvo

DIREKTORAT – PADAVINE: Najkritičnija situacija u Beranama

Obilne padavine u prethodna dva dana ugrozile su područja opština Petnjica i Rožaje, a situacija je najkritičnija na teritoriji Berana gdje se izlila rijeka Bistrica, saopšteno je iz Direktorata za vanredne situacije
DIREKTORAT – PADAVINE:  Najkritičnija situacija u Beranama
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi, Direktorat je, nakon dostavljenog upozorenja od Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju 5. novembra u kome se navodi da se na teritoriji zemlje očekuju nestabilne vremenske prilike sa jakom kišom 6. i 7. novembra, preko Operativno-komunikacionog centra (OKC) 112, poslao upozorenje svim lokalnim samoupravama da podignu nivo operativne spremnosti.

„Prema informacijama kojima Direktorat u ovom trenutku raspolaže, obilne padavine u prethodna dva dana ugrozile su područja opština Berane, Petnjica i Rožaje. Situacija je najkritičnija na teritoriji Opštine Berane gdje se izlila rijeka Bistrica, ugrozivši oko 80 domaćinstava“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je povećani vodostaj rijeke Lim ugrozio izbjegličko naselje Riverside, gdje je bilo potrebno evakuacijA stanovništva.

„Zbog situacije na terenu, Opština Berane se obratila za pomoć Direktoratu, tražeći pumpe za ispumpavanje vode i šatore. Situacija u ostalim opštinama do sada nije zahtijevala angažovanje ljudskih i materijalnih resursa drugih opština, kao ni resursa na državnom nivou“, saopšteno je iz Direktorata.

Tačnije, kako se navodi, na teritoriji Opštine Rožaje, u ranim jutarnjim satima, izlile su se sve pritoke i povećale vodostaj rijeke Ibar.

Shodno informacijama kojima Direktorat raspolaže, situacija u toj Opštini je trenutno stabilna.

„Na teritoriji Opštine Petnjica, gdje je došlo do izlivanja rijeke Popče, bilo je ugroženo 15 kuća. I na teritoriji ove opštine situacije je, prema raspoloživim informacijama, trenutno stabilna“, rekli su iz Direktorata.

Oni su saopštili da, zajedno sa predstavnicima lokalnih samouprava, kontinuirano prate situaciju na terenu.

Opštinke službe angažovale su, dodali su, sve raspoložive materijalne i ljudske resurse na lokalnom nivou, u cilju smanjenja posljedica po građane i materijalna dobra.

„Takođe, Direktorat je preko OKC 112 uspostavio komunikaciju sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine i Albanije, u cilju kontinuiranog praćenja stanja vodostaja na rijeci Bojani i Skadarskom jezeru, kao i na rijeci Drini. U komunikaciji sa Elektroprivredom Crne Gore, kontuirano se prati nivo vodostaja hidroelektrana Perućica i Piva“, rekli su iz Direktorata.

Oni su kazali da će, u slučaju pogoršanja situacije, reagovati u skladu sa nadležnostima, što podrazumijeva angažovanje svih raspoloživih ljudskih, materijalnih i tehničkih sredstava kojima država raspolaže.

Iz Direktorata su podsjetili građane da se, ukoliko im treba pomoć, obrate opštinskim službama za zaštitu i spašavanje na broj 123 ili Direktoratu na broj za hitne situacije 112.

Portal Analitika