Društvo

Crna Gora proširuje učešće u EUNAVFOR ATALANTA

Crna Gora odlučila je da proširi učešće u misiji EUNAVFOR ATALANTA, raspoređivanjem samostalnog tima za zaštitu brodova koji prevoze humanitarnu pomoć u okviru Svjetskog programa hrane (WFP) Ujedinjenih nacija, saopštio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, Dragan Samardžić.
Crna Gora proširuje učešće u EUNAVFOR ATALANTA
Portal AnalitikaIzvor

Samardžić je danas u Briselu prisustvovao sastanku Vojnog komiteta Evropske unije (EUMC) u formatu načelnika generalštabova.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, na sastanku je raspravljano o aktuelnim operacijama i misijama pod vođstvom Evropske unije (EU), sa posebnim osvrtom na pomorske operacije u Mediteranu (EUNAVFOR SOPHIA), Rogu Afrike (EUNAVFOR ATALANTA) i misijama obuke u Maliju, Somaliji i Centralnoafričkoj Republici.

„Načelnici generalštabova su iskazali posvećenost zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici (CSDP) u okviru koje se izvode misije i operacije EU, i upoznali se sa širom bezbjednosnom situacijom u državama gdje djeluju snage EU“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je zaključeno da angažovanje EU u vojnim misijama i operacijama ostaje važan faktor stabilnosti na njenim širim granicama, i da je potrebno zadržati interes svih članica i partnera u generisanju snaga i obezbjeđenju uslova za njihovo funkcionisanje.

Potvrđena je i važnost učešća partnera i značaja sposobnosti koje raspoređuju u misijama i operacijama.

„Samardžić je obavijestio Vojni komitet EU da je Crna Gora odlučila da proširi svoje učešće u EUNAVFOR ATALANTA, raspoređivanjem samostalnog tima za zaštitu brodova koji prevoze humanitarnu pomoć u okviru UN WFP“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je komandant operacije iskazao je izuzetnu zahvalnost za ponuđenu kontribuciju i rekao da je to „prava potvrda kako jedna partnerska zemlja obezbjeđuje važnu sposobnost za EU operacije“.

Pored učešća u operaciji ATALANTA, Crna Gora učestvuje i u trening misiji EU „EUTM“ na Maliju.

Portal Analitika