Region

Rasmusen: Srbija zna da joj je budućnost u NATO

Rusija neće uspjeti da destablizuje Balkan, izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) bivši generalni sekretar NATO Andres Fog Rasmusen, koji smatra da Srbija zna da joj je, dugoročno gledano, budućnost u NATO-u.
Rasmusen: Srbija zna da joj je budućnost u NATO
Portal AnalitikaIzvor

RSE navodi da je Rasmusen, komentarišući vojnu vježbu "Slovensko bratstvo 2016" u kojoj u Srbiji učestvuju snage Rusije i Bjelorusije, kazao da "ne vidi stratešku važnost tih vježbi", ali da su one "pokušaj Rusije da pošalje jasan signal NATO-u, da imaju strateške interese u regionu, naročito nakon odluke Alijanse da primi Crnu Goru".

- Iz ukupne perspektive, imajući u vidu broj učesnika u vježbi, ona je vrlo ograničena, a osim toga, koliko ja znam, Srbija je proterala nekoliko Rusa neposredno prije organizovanja ove vježbe. Na kraju dana, Srbija veoma dobro zna da njena budućnost leži unutar evroatlantskih institucija, prvenstveno u Evropskoj uniji, ali ja takođe mislim, dugoročno gledano, i na članstvo u NATO - rekao je Rasmusen.

Na pitanje RSE da li misli da će "Rusija pokušati da destabilizuje Zapadni Balkan, naročito sada kada se Crna Gora pridružuje Alijansi", bivši generalni sekretar NATO je kazao da će "naravno pokušati", ali da "ne misli da će uspjeti, posebno zato što odgovorne snage u Srbiji veoma dobro znaju da Srbija prije svega mora da obezbijedi članstvo u NATO, što će se u dugoročnoj perspektivi i desiti".

Izvor: Tanjug

Portal Analitika