Društvo

Medenica: Sudije spremne i za predmete u oblasti terorizma

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica kazala je u razgovoru za Dnevne novine da sudije ne smiju biti zatečene novom teškom ili neobičnom optužnicom za bilo kakva događanja koja imaju kvalifikaciju krivičnog djela, dakle ni kada se radi o terorizmu.
Medenica: Sudije spremne i za predmete u oblasti terorizma
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći o dokazima koje je državno tužilaštvo otkrilo vezano za pripremu terorističkog napada, Medenica ističe da ne bi da govori o predmetu dok se ne podigne optužnica.

“Biću oprezna jer mi profesionalizam i sudska etika nalažu da ne govorim o predmetu dok se ne uobliči u optužnicu, pa i tada sa puno opreza. Ali, mogu vam reći sljedeće, sudovi i sudije ne smiju biti zatečeni novom teškom ili neobičnom optužnicom za bilo kakva događanja koja imaju kvalifikaciju krivičnog djela. Oni moraju biti spremni i nema bojazni u kvalitet sudske odluke u bilo kojoj krivično-pravnoj stvari uobličenoj u dobru optužnicu. Sudije odlučuju o životima, slobodama, pravima, obavezama i imovini građana i pravnih lica i uvijek će raditi svoju časnu sudijsku obavezu, na način da građani prepoznaju da su kroz sudske odluke u cjelosti zaštićeni”, rekla je Medenica u intervjuu za DN.

Ona navodi da na istom zadatku moraju biti svi - i policija, specijalni timovi, bezbjednosne službe, državni tužioci i na kraju sudije, jer samo tako možemo biti puni garant pravne sigurnosti građana.

“Način na koji su reagovale naše bezbjednosne službe, policija, posebno Specijalni državni tužilac, zaslužuje svaku pohvalu i uliva sigurnost građanima. Onako kako stvari sada izgledaju, u Crnoj Gori je spriječena tragedija. Ovi događaji, kao i oni koji su im prethodili, poput hakerskih napada, pokazali su da kao država, moramo osmišljavati i obogaćivati buduće mjere zaštite i raditi na edukaciji i usavršavanju svih koji treba da osiguraju bezbjednost svakog našeg građanina”, navodi između ostalog Medenica.

Izovor: Cdm

Portal Analitika