Region

Tri ključna detalja o oružju u Jajincima i ubistvu Mutavog biće poznata narednih dana

Nedjelja pred nama mogla bi da donese ključne detalje za rasvjetljavanje incidenta sa oružjem u Jajincima i u Novom Beogradu i likvidacije Saleta Mutavog, piše Blic.
Tri ključna detalja o oružju u Jajincima i ubistvu Mutavog biće poznata narednih dana
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Dva naizgled različita događaja - atentat na vođu navijača Partizana Aleksandra Stankovića i pronalazak arsenala u blizini porodične kuće Aleksandra Vučića - po svemu sudeći zapravo su povezana. Podsjećamo, nakon ubistva Stankovića, sredinom oktobra državni vrh u Srbiji je javno objavio rat mafiji uz poruku „da im Beograd nije njihova prćija da se obračunavaju na njegovim ulicama“.

Taj događaj smatra se i okidačem niza bezbjednosno rizičnih događaja koji su uslijedili, a u kojima je kao potencijalna meta označen premijerov brat Andrej Vučić. On je od strane ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića okarakterisan kao premijerova „slaba tačka“.

Istinu o dva događaja trebalo bi da otkriju tri ključna detalja koja će uslijediti ove nedjelje.

1. Izvještaj službi bezbjednosti

Ko je zakazao u "slučaju Jajinci"? Automatske puške, municija i „zolja“ skriveni na trasi kojom premijer često prolazi i potom arsenal oružja skriven u garaži u Novom Beogradu ukazuju na to da „dubinsko obezbjeđenje“ predsjednika Vlade nije dobro obavilo svoj posao. U konkretnom slučaju, Bezbjednosno-informativna agencija i Vojnobezbjednosna agencija su službe koje su dužne da garantuju bezbjednost kompletne države Srbije, a posebno njenog političkog vrha.

Premijer je izvještaj ovih službi najavio odmah početkom mjeseca, a tim povodom je nedavno održao i sastanak sa predsjednikom Nikolićem, koji je javno izarazio zabrinutost za bezbjednost premijera. I predsjednik Srbije i ministar unutrašnjih poslova otvoreno su prozvali bezbjednosne službe, optuživši ih da su zakazale u ovom slučaju.

Kako je "Blic" saznao, direktor BIA Aleksandar Đorđević povukao je izvjesne poteze motivisane propustima u „slučaju Jajinci“, pa je smijenio nekoliko najistaknutijih obavještajaca. Problem je, međutim, što postoje osnovane tvrdnje da je to učinio da bi sačuvao svoju fotelju. Da li će u tome uspjeti, ostaje da se vidi?

2. Analiza oružja i tragova na njemu

Analiza porijekla "zolje", četiri ručne bombe, 100 komada municije kalibra 7,62 mm, četiri ili pet metaka za automatsko oružje i 15 metaka nepoznatog kalibra nađenih u šumi u Jajincima drugi je dio slagalice. Naime, ove nedjelje očekuje se detaljniji izvještaj BiH i hrvatske policije i tamošnjih bezbjednjaka o porijeklu i upotrebi pronađenog oružja.

Prema riječima ministra Stefanovića, porijeklo dijela naoružanja iz Jajinaca je utvrđeno: dio "zolje" dolazi sa hrvatskog ratišta, a dvije bombe sa ratišta iz BiH, u blizini Sarajeva. Međutim, ko je i kako došao u posjed ovog oružja zasad nije poznato, i upravo je to pitanje na koje se ove nedjelje očekuje odgovor.

Takođe, MUP nastavlja da radi na obradi DNK tragova na oružju. Zasad je poznato da su pronađena tri različita uzorka, odnosno da su u pitanju "miješani, parcijalni uzorci", iz kojih se teško izdvaja ono što bi ukazalo na određenu osobu. Prema ranijim izjavama, tim krajem nekoliko dana prije pronalaska oružja, prolazilo je više desetina „bezbjednosno interesantnih osoba“, što ne može biti puka slučajnost.

3. Iskaz tjelohranitelja Saleta Mutavog

Milorad Đurić (36), član obezbjeđenja Saleta Mutavog, jedva je preživio napad na vođu navijača, koji se dogodio bukvalno ispred Đurićevog radnog mjesta - Centralnog zatvora u Bačvanskoj ulici. Kiša metaka koja je zasula Stankovića pogodila je i njegovog tjelohranitelja, koji se neposredno prije toga našao s njim.

Iako teško ranjen, Đurić se nedjelju dana nakon ubistva Mutavog probudio iz kome i trenutno se oporavlja u beogradskom Urgentnom centru. Ovog čuvara u CZ obezbjeđuje policija, s obzirom na to da njegovo svjedočenje o motivu ubistva i samoj egzekuciji može biti od ključne važnosti za istragu Višeg tužilaštva. Policija i tužilaštvo trebalo bi ove nedjelje da uzmu iskaz od Đurića.

andrej

Andrej prvi put u javnosti

Dvije godine mlađi brat premijera Vučića, Andrej, prvi put se pojavio u javnosti nakon što je označen kao potencijalna meta napada od kriminalne grupe koja je sakrila oružje u šumi u Jajincima i novobeogradskoj garaži. Andrej Vučić uslikan je u subotu veče u novosadskoj dvorani "Spens", gdje je, u društvu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, posmatrao ultimat-fajt borbe u okviru turnira u toj borilačkoj disciplini.

Portal Analitika