Društvo

Bošković: Pokrenuti intenzivniju kampanju stručnog obrazovanja

U Crnoj Gori potrebno je pokrenuti intenzivniju kampanju stručnog obrazovanja zbog specifičnosti države, koja je izazvana velikim brojem inostranih radnika, saopštio je ministar prosvjete Predrag Bošković.
Bošković: Pokrenuti intenzivniju kampanju stručnog obrazovanja
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je danas, na završnoj nacionalnoj konferenciji EPALE projekta (Elektronska platforma za učenje odraslih u Evropi – Nacionalni servis podrške za Crnu Goru) na temu Obrazovanje i učenje na radnom mjestu, ocijenio da je tim projektom učinjeno mnogo kada je riječ o buđenju svijesti o važnosti obrazovanja odraslih. 
 
"Od velike je važnosti pokretanje intenzivnije kampanje stručnog obrazovanja zbog specifičnosti Crne Gore izazvane velikim brojem inostranih radnika", naglasio je Bošković.
 
On je kazao da je Ministarstvo u proteklih godinu i po napravilo korekcije u upisnoj politici srednjeg i visokog obrazovanja. On je poručio da je cilj da ne odlaze svi učenici nakon završetka srednjeg stručnog obrazovanja na fakultete, već da rade ono za što su se stručno usavršili i nastave obrazovanje na radnom mjestu. 
 
Bošković je naglasio ulogu Centra za stručno obrazovanje koji je nosilac tih aktivnosti, i izrazio nadu u rezultat smanjenja broja ljudi koji iz inostranstva dolaze u Crnu Goru kako bi obavljali određene poslove, kao i nadu da će Crna Gora uskoro, sopstvenim kadrovskim kapacitetima, moći da odgovori na potrebe tržišta rada. 
 
Direktor Direktorata za opšte srednje obrazovanje, srednje stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Veljko Tomić, rekao je da su sve aktivnosti koje sektor obrazovanja sprovodi usmjerene na uspostavljanje sistema stručnog obrazovanja koji stvara stručni kadar, osposobljen za efikasno obavljanje poslova. 
 
Tomić je rekao da podaci pokazuju da je udio realizacije praktičnog obrazovanja kod poslodavca u odnosu na ukupan fond časova različit, u zavisnosti od područja rada. 
 
“U oblasti saobraćaja se 44,9 odsto časova od ukupnog fonda časova praktičnog obrazovanja realizuje kod poslodavca, u šumarstvu i obradi drveta 47 odsto, u mašinstvu 11,9 odsto, u elektrotehnici 24,6, u turizmu i ugostiteljstvu 55,7, uslugama 67,8 i građevini 27,2 odsto”, precizirao je on.
 
Tomić je saopštio da je u planu nadogradnja informacionog sistema Ministarstva kako bi se unaprijedio sistem sakupljanja informacija o učenicima koji praktično obrazovanje realizuju kod poslodavca.
 
“Tako da bi u svakom trenutku bilo vidljivo koji je učenik kod kog poslodavca, koliko vremena učenik treba da bude kod poslodavca, da li je njegovo prisustvo redovno i kakva su postignuća učenika”, objasnio je Tomić. 
 
On je najavio da se planira i uspostavljanje sistema praćenja učenika nakon završetka obrazovanja. “Ovako dobijene informacije biće osnov za donošenje odluka o daljem unapređenju stručnog obrazovanja“, dodao je Tomić.
 
Direktor Centra za stručno obrazovanje, Duško Rajković, rekao je da je ta institucija dobila ulogu nacionalne službe za podršku EPALE projektu, i dodao da je njegov zadatak da pruži podršku u kreiranju sadržaja na EPALE platformi, promoviše je i pruža doprinos promociji obrazovanja odraslih. 
 
Rajković je predstavio dosadašnji razvoj projekta, i ocijenio da je današnja konferencija prilika da se podijele iskustva, sumiraju rezultati zajedno sa predstavnicima Evropske komisije i kolegama iz regiona i daju smjernice za dalji razvoj obrazovanja i učenja na radnom mjestu. Rajković se osvrnuo na manifestaciju XV dani obrazovanja i učenja odraslih koja je u toku, i u okviru koje se promoviše Publikacija o obrazovanju odraslih u Crnoj Gori i međunarodnim okvirima, kao i Andragoški priručnik za nastavnike. 
 
Savjetnica za projekte u okviru programa Erasmus+, Helen Bari, govorila je o ulozi Nacionalnog koordinatora za implementaciju Evropske agende za učenje odraslih na kojoj je baziran projekat. “Naime, uloga koordinatora je da poveže i uskladi rad svih relevantnih subjekata u procesu učenja odraslih. Bari je govorila i o postignućima zemalja članica Evropske unije u ovoj oblasti”, saopšteno je iz Ministarstva, prenijela je Mina. 
 
Generalna sekretarka Međunarodnog savjeta za obrazovanje odraslih – ICAE, Katarina Popović, rekla je da je obrazovanje i učenje na radnom mjestu tema koja dominira svjetskom agendom za obrazovanje odraslih. 
 
Ona je kazala da će rješenja koja se primjenjuju u razvijenim zemljama pomoći Crnoj Gori da prevaziđe relativnu neefikasnost sistema obrazovanja koja karakteriše region. 

Popović je zaključila da je učenje na radnom mjestu jedan od najmoćnijih instrumenata u oblasti obrazovanja odraslih. 

Portal Analitika