NATO

Mašulović: Crna Gora će pratiti politiku EU po pitanju migrantske krize

Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Ivan Mašulović učestvovao je danas na sastanku CEDC inicijative (Odbrambena saradnja zemalja Srednje Evrope), koji je održan u Frauenkirhenu, u Austriji, u formatu ministara odbrane.
Mašulović: Crna Gora će pratiti politiku EU po pitanju migrantske krize
Portal AnalitikaIzvor

Tema sastanka, kao i nedavnog u Beču, na nivou političkih direktora, bilo je jačanje saradnje u okviru pomenute inicijative, kao i podrška njenih članica i partnerskih zemalja zemljama Zapadnog Balkana pogođenim migrantskom krizom.

Mašulović je naglasio da će Crna Gora poštovati i pratiti politiku država članica EU na ovom planu. On je kazao da se mali regionalni sistemi moraju osloniti na evropske i evroatlantske strukture, kao strateški bezbjednosne okvire i istakao da su bliska saradnja i jedinstven međunarodni pristup neophodni u pružanju adekvatnog odgovora na humanitarnu migrantsku krizu.

“Savremeni izazovi i prijetnje su sve manje usmjereni protiv teritorijalnog integriteta država, a sve više na nacionalnu infrastrukturu, civilno stanovništvo i izazivanje političkih i ekonomskih kriza. Odgovor na ove prijetnje podrazumijeva angažman cijelog društva. Složenost problema  zahtijeva obavezu iznalaženja pravog odgovora na nove, hibridne, asimetrične i druge bezbjednosne nepoznanice, rizike i prijetnje”, kazao je direktor Mašulović.

Učesnici sastanka su bili jedinstveni u stavu da države regiona moraju osnažiti međusobnu saradnju, u cilju adekvatnog reagovanja na aktuelna bezbjednosna dešavanja. Naglasili su značaj regionalne i međunarodne razmjene informacija i obavještajnih podataka, kao i potrebu za dodatnim udruženim naporima u cilju sprječavanja krijumčarenja migranata i trgovine ljudima.

U crnogorskoj delegacji bilu su kapetan korvete Vučić Bošković, vojno-diplomatski predstavnik Crne Gore u Beču i Aleksandra Tmušić, savjetnica u Direktoratu za politiku odbrane.

Sastanku su, pored ministara odbrane država potpisnica CEDC inicijative, Austrije, Češke, Mađarske, Hrvatske, Slovenije i Slovačke, prisustvovali i predstavnici  Crne Gore, Srbije, Makedonije i Poljske.

Portal Analitika