Kultura

Večeras Šekspir, koncert na zatvaranju 13. Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću

Pretposljednjeg dana 13. Međunarodnog festivala glumca biće izvedena predstava „SHAKEspeare na Exit“ Teatra Exit iz Zagreba, u režiji Matka Raguža na sceni Nikšićkog pozorišta od 20 časova.
Večeras Šekspir, koncert na zatvaranju 13. Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

Dramaturškinja komada je Pavlica Bajsić, kostimografkinja Đenisa Pecotić, krune je izradila Lela Končar Peraić, scenografiju takođe potpisuje Raguž, a scenski pokret Ksenija Zec. Muzički saradnici su Damir Šimunović i Nebojša Paunković, dok je saradnica za scensko pjevanje Davorka Horvat.

Uloge tumače Živko Anočić, Marko Makovičić i Saša Anočić.

- Predstava „SHAKEspeare na EXit“, pomno je i studiozno stvarana, no prema viđenome, zaista ju je vrijedilo toliko dugo čekati. Slijedeći dobre navade Exita i estetiku koju su, kao i svoj imidž, gradili iz predstave u predstavu, i koktel Šekspirovih djela dobro pr(e)otresen, gotovo u praznom crnom prostoru gdje mjesto ima samo mašta, magičnost kazališta i, dakako, virtuoznost glumačke igre. Djelujući kao jedna cjelina, glumci su pokazali da se u tom zadnjem projektu Exita itekako vodilo računa o svakoj dramaturškoj zadanosti, o svakom najmanjem pokretu. Stoga, ništa nije bilo suvišno ni nepotrebno – navodi se u osvrtu Vjesnika.

Festival će sjutra zatvoriti gitaristički duo Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića, koji će sa kamernim orkestrom prirediti koncert u Nikšićkom pozorištu od 20 časova. Orkestrom će rukovoditi naš istaknuti violinista mr Vili Ferdinandi, a na programu su kompozicije inspirisane tradicionalnom muzikom Crne Gore.

Organizator festivala je Nikšićko pozorište u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i Opština Nikšić.

K.J.

Portal Analitika